Hoge btw schokt kunst- handel

Kunstverkopers en kunstenaars zijn boos. Hun opluchting over het feit dat de btw-verhoging van zes procent naar negentien procent door ingrijpen van de Eerste Kamer is doorgeschoven naar 1 juli 2011 blijkt voorbarig. Alleen de podiumkunsten blijken de dans te ontspringen. Voor handel in kunst- en verzamelvoorwerpen – het andere deel van de bepaling – gaat de verhoging gewoon per 1 januari in.

Verkopers van kunst en antiek merkten dat deze week tot hun schrik. Volgens Mirjam de Winter, galeriehouder te Rotterdam, staat de maatregel pas sinds dinsdag op de website van het ministerie van Financiën.

Gisteren stuurde het bestuur van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers een open brief aan het kabinet over de kwestie, onder de kop ‘Btw-verhoging: nekslag voor veel kunstenaars’. De beeldhouwers schrijven dat het uitstel tot hun „ontsteltenis” helemaal niet voor alle kunsten geldt, maar uitsluitend voor de podiumkunsten.

Ze wijzen erop dat kunstproducenten dezelfde soort bezwaren hebben tegen de snelle invoering van de btw-verhoging als de producenten van theater en muziek: lopende prijsafspraken over opdrachten, reeds getekende contracten over exposities.

Voor de beeldhouwers is het „van de gekke dat kunst met een hoog btw-tarief wordt belast”. Hun werk is arbeidsintensief, betogen ze. „Schoenmakers, fietsenmakers en kappers bijvoorbeeld, mogen het lage tarief van 6 procent berekenen, juist vanwege die arbeidsintensiviteit.”

De beeldhouwers hebben geen begrip voor de argumentatie van de btw-verhoging in het Belastingplan voor 2011. Ze schrijven: „De kunsthandel was al met 19 procent belast. De zogenoemde margeregeling, zoals genoemd in het Belastingplan, betreft niet de omzet maar de winstmarge van de kunsthandel. Nu gaat het hoge btw-tarief ook voor ons, de producenten van kunstvoorwerpen, gelden. We vragen ons af of u dit voor ogen heeft gehad.”

De verwachting van de beeldhouwers is dat de verhoging al „een dramatische vermindering van omzet met zich mee zal brengen”.

Voor het feit dat ze verrast zijn, hebben ze een verklaring. „Kunstenaars werken individueel en hebben geen lobbyisten. Wat niet wegneemt dat u rekening moet houden met onze belangen.”