Fotoredactie NRC kiest beste foto’s vanuit geplaagd Haïti

Tot het einde van het jaar selecteert de fotoredactie van NRC de meest bijzondere foto’s van 2010. Na de internationale foto’s van fotoredacteur Evert Hermans en de WK-foto’s van zijn collega Joyce Siahaya is het vandaag de beurt aan fotoredacteur Robbert van Venetië.

Hij koos als onderwerp de rampspoed die Haïti dit jaar trof:

“Ook het jaar 2010 bracht weer verschillende natuurrampen, zoals aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen. Gelukkig voor ons Nederlanders altijd ver weg van hier, in China, Afrika, IJsland, Zuid-Oost Azië of Zuid- en Midden- Amerika. Op 12 januari werd Haïti getroffen door een zware aardbeving, waarvan wij de volgende dag vanzelfsprekend verslag deden in NRC Handelsblad. Als fotoredacteur zoek je daar beelden bij van de internationale persbureau’s, waarbij je let op de journalistiek-inhoudelijke, technische en esthetische kwaliteit van de aangeboden foto’s. Ja ook esthetische, want dit soort rampen en het daaruit voortvloeiend menselijk leed zorgen, ondanks alles, vaak voor goede foto’s. Op de voorpagina plaatsten we een foto van een vrouw die levend uit het puin werd bevrijd, binnenin een straatbeeld met de ravage van ingestorte gebouwen, naast een close-up portret van een overlevende jongen grijs van het puinstof. De enorme omvang van de ramp, met circa 250.000 doden, zou in de weken daarna blijken.

Toen ik later die woensdag thuiskwam hoorde ik dat de zoon van mijn buurvrouw Diana op het moment van de beving samen met zijn vrouw op Haïti verbleef: ze hadden kort ervoor hun twee adoptiekinderen opgehaald en verbleven in een hotel in Port-au-Prince. De volgende dag had ik als beeldredacteur dezelfde taak, maar ik bekeek het fotomateriaal nu met een “tweede” blik. Ik was nu mede op zoek naar hotels met overlevende Europese gasten. Deze ramp kwam nu ook voor mij dichtbij. Maar Diana heb ik niet meer kunnen geruststellen. Op 18 januari werden de lichamen van de vier gezinsleden onder de puinhopen van hun hotel gevonden. Op 5 februari zijn ze in Nederland begraven.

Voor de Haïtianen duurt de ellende nu nog steeds voort, hulpverlening verloopt moeizaam, van wederopbouw is nog nauwelijks sprake. Het land werd later dit jaar ook nog getroffen door orkaan Tomas en de verkiezingen verliepen niet zonder geweld. In oktober brak er een cholera-epidemie uit. Deze ziekte, ironisch genoeg vermoedelijk het land binnengebracht door buitenlandse hulpverleners, eiste tot nu toe in Haïti al meer dodelijke slachtoffers dan er totaal waren bij die andere grote ramp van 2010: de overstromingen in Pakistan…”

Waarschuwing: er zitten zeer schokkende foto’s tussen.

13 januari: Een gewonde jongen wordt behandeld in een hotel in Port-au-Prince. Foto AP.13 januari: Een gewonde jongen wordt behandeld in een hotel in Port-au-Prince. Foto AP.

15 januari: Bij het mortuarium van het ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AFP.15 januari: Bij het mortuarium van het ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AFP.

22 januari: Hongerige mensen wachten op voedseldistributie door de Verenigde Naties in een buitenwijk van Port-au-Prince. Foto AP.22 januari: Hongerige mensen wachten op voedseldistributie door de Verenigde Naties in een buitenwijk van Port-au-Prince. Foto AP.

Een straat in Haïti's hoofdstad Port-au-Prince in februari en november. De foto's laten het trage verloop van de wederopbouw zien. Foto Reuters.Een straat in Haïti's hoofdstad Port-au-Prince in februari en november. De foto's laten het trage verloop van de wederopbouw zien. Foto Reuters.

4 november: Een VN-soldaat tilt een klein meisje op voor evacuatie. Foto AP.4 november: Een VN-soldaat tilt een klein meisje op voor evacuatie. Foto AP.

5 november: Regen dendert neer op een tentenkamp voor vluchtelingen van de aardbeving. Locatie is Port-au-Prince. Foto AP.5 november: Regen dendert neer op een tentenkamp voor vluchtelingen van de aardbeving. Locatie is Port-au-Prince. Foto AP.

10 november: Cholerapatiëntjes in het St. Catherine ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AP.10 november: Cholerapatiëntjes in het St. Catherine ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AP.

11 december: Een vrouw ligt op straat bij een ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AFP.11 december: Een vrouw ligt op straat bij een ziekenhuis in Port-au-Prince. Foto AFP.

3 december: Een vrouw met cholerasymptomen wacht in een ziekenhuis op behandeling. Foto AP.3 december: Een vrouw met cholerasymptomen wacht in een ziekenhuis op behandeling. Foto AP.