Fotograaf Marcel van der Vlugt: afscheid van de polaroid

Mode- en reclamefotograaf Marcel van der Vlugt werkte 25 jaar lang met polaroid, totdat de productie ervan van de ene op de andere dag stopte.

Amsterdam 28-12-2010 Marcel van der Vlugt Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 28-12-2010 Marcel van der Vlugt Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

‘Voor mij voelt het nog altijd alsof ik een geliefde heb verloren. Ik ben ermee opgegroeid, heb ermee geleefd, het was zo vertrouwd. En ineens, na vijfentwintig jaar, was het van de ene op de andere dag niet meer beschikbaar: de polaroid.

„Tot twee jaar terug heb ik altijd gewerkt met het grotere 8 bij 10 inch formaat. Ik houd van het materiaal: het grote negatief maakt alles superscherp. Op een van mijn portretten, getiteld Coffee, zie je een meisje, haar gezicht zit onder de gemalen koffiebonen. Ieder korreltje is erop te zien. Tegelijkertijd zijn de kleuren heel zacht. Ik houd van die combinatie.

„Midden jaren tachtig, in het analoge tijdperk, was het nog heel bijzonder dat je een foto maakte en het resultaat binnen een minuut kon zien. Dat was handig. De meeste fotografen hebben de polaroid altijd als testmateriaal gebruikt. Maar ik ben er op een serieuze manier mee aan de slag gegaan. Als ik een foto maakte, was het na een minuut duidelijk wat ik ermee wilde: of de prullebak in, of meteen inlijsten.

„Ik heb trouwens nog wel een voorraadje polaroids over, die zijn inmiddels over de datum. Als je ermee fotografeert kun je niet overzien hoe het beeld eruit gaat zien. Maar dat vind ik ook wel weer mooi. Sinds vorig jaar is er een fabriek in Enschede die weer het kleine formaat polaroids maakt. Zij hebben ook de machine, dat het grotere formaat produceert, opgekocht. Er bestaat nu een klein kansje dat mijn favoriete Polaroids weer op de markt komen. Dat zou mij heel gelukkig maken. Ondertussen fotografeer ik nu noodgedwongen met mijn telefoon, mijn infrarood camera en mijn digitale camera. Ik moet wel. Maar ik mis nog steeds mijn oude liefde.”