Ex-president Israël naar cel

Een Israëlische rechtbank heeft vandaag ex-president Moshe Katsav schuldig bevonden aan twee gevallen van verkrachting toen hij minister van Toerisme was, en andere seksuele vergrijpen. Hij gaat minimaal vier jaar naar de gevangenis. „Katsavs getuigenis was vol leugens”, aldus de rechters in Tel Aviv. „Wanneer een vrouw nee zegt, is het nee.”

Katsav (65) weersprak de beschuldigingen, die waren ingediend door drie voormalige medewerksters. Hij claimde het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht omdat hij afkomstig is uit de sefardische gemeenschap. Sefardische joden, uit het Midden-Oosten, werden lange tijd als tweederangsburgers beschouwd.

Katsav trad in 2007 af, twee weken voor zijn termijn van zeven jaar afliep. Zijn aftreden was onderdeel van een akkoord met de aanklager, waaronder hij de minder zware beschuldigingen van seksueel wangedrag zou toegeven. Maar in 2009 wees hij dit akkoord af omdat hij voor de rechtbank zijn naam wilde zuiveren. Op een persconferentie haalde hij destijds uit naar de aanklager en schreeuwde hij tegen journalisten.

Vrouwengroepen verwelkomden de uitspraak. Zij klagen vaak over de nonchalante houding van de autoriteiten ten aanzien van seksueel misbruik op het werk. (Reuters, AP)