Estland beleeft €-day in crisistijd

Estland kiest voor de euro, ondanks de crisis van de gezamenlijke munt. De euro moet investeerders aantrekken en de handel bevorderen.

Estland 1 euro FOTO: ECB Euro munten geld
Estland 1 euro FOTO: ECB Euro munten geld

Waarom rent een Est een brandend gebouw in? Het klinkt als een flauwe grap, maar toch is de vraag vrij serieus. Op 1 januari wordt Estland het zeventiende lid van de eurozone. Net nu de muntunie de zwaarste crisis in haar bestaan doormaakt.

De afgelopen maanden is juist vooral gesproken over landen die de eurozone willen of moeten verlaten. De Duitse bondkanselier Merkel heeft volgens Der Spiegel op een Europese top gedreigd af te treden. De roep om probleemlanden als Griekenland en Portugal uit de eurozone te zetten klinkt luider.

Toch kijkt de Estse centrale bank uit naar 1 januari ofwel €-day. Toetreding tot de eurozone moet de economie stabieler maken. De euro mag dan woelige tijden beleven, de economie van Estland moet juist rustiger en robuuster worden. Minder hoge pieken, minder diepe dalen.

Estland was een van de Baltische tijgers. In de jaren voor de economische crisis groeide Estland hard en onstuimig, in 2006 met 10 procent en in 2007 nog met ruim 6 procent. Maar de recessie trof het land hard. In 2009 kromp de economie met 14 procent.

Voor de crisis was de economie van Estland oververhit, zei Jean Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), onlangs in een toespraak over de toetreding van Estland. De lonen stegen te snel en krediet was te goedkoop: „Achteraf had Estland een strikter beleid moeten voeren.”

De overstap naar de euro is minder groot dan die lijkt. Estland heeft sinds 1992 de kroon gekoppeld aan eerst de Duitse mark en vervolgens de euro. Hoewel Estland benadrukte dat het ook in moeilijke tijden de kroon niet snel zou devalueren, bleven investeerders op hun hoede, zei Estlands minister van Financiën Ligi. Toetreding moet de argwaan wegnemen; eorolanden kunnen niet zomaar devalueren en hun schulden wegpoetsen.

Lid worden van de eurozone is de volgende stap in de terugkeer van de ex-Sovjetrepubliek in de internationale economische gemeenschap. Estland werd dit jaar ook lid van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

De centrale bank van Estland ziet praktische voordelen van de euro. Tweederde van de handel van het land wordt in euro’s afgehandeld. Toetreding zal transactiekosten verlagen. Estland profiteerde al van het aanstaande lidmaatschap. Om te blijven voldoen aan de moest het land midden in de recessie bezuinigen. Het positieve gevolg: de laagste staatsschuld binnen de eurozone.

President Trichet van de ECB prees de „grote toewijding” om te bezuinigen in recessietijd. Ook Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s was lovend: „Estland is een goed voorbeeld van een economie die via politieke daadkracht, prudent beleid en goede hervormingen in staat is lid te worden van de eurozone”.

De Esten hebben al jaren een soort euro: pagina 17