Eetbare dekseltjes bij de drank

Stel, het is zomer. Je zit buiten op het terras, voor je neus staat een lekker koud biertje, een colaatje of een ander drankje en opeens komt daar een zwerm insecten langs vliegen die ook wel trek hebben in jouw drankje. Wat doe je? Je dekt je glas af met een bierviltje.

In Spanje doen ze dat ook. Maar dan net iets beter. Bartenders leggen een plakje worst of een sneetje stokbrood op het glas en noemen het tapas, naar het Spaanse woord voor afdekken, tapar. Door de zoute smaak van de worst werd er meer gedronken, wat positieve gevolgen heeft voor de omzet van het café of restaurant.

Inmiddels zijn tapas volledig ingeburgerd als hapje voor bij de borrel en is de tapas net zo belangrijk als de drank zelf.

Omdat ik de jaarwisseling doorbreng in Spanje besteed ik tijdens deze ‘bubbelweek’ aandacht aan de mediterrane variant van de champagne en de augurkjes met ham: tapas met een flinke scheut cava. Voor de beschreven gerechtjes heb ik een droge cava gebruikt, de brut nature.

Doe de garnalen, de cava, knoflook en wat peper en zout in een pan en breng aan de kook. Haal de garnalen uit de pan zodra het water begint te koken.

Snipper de ui, snijd de tomaat in blokjes en voeg toe. Laat 8 à 10 minuten koken tot de vloeistof gehalveerd is. Roer de alioli door het cavamengsel en laat nog twee minuten zachtjes pruttelen. Voeg de garnalen en de gehakte peterselie toe.

Was de artisjokken, snijd de steel af en knip de scherpe puntjes van de blaadjes. Snijd ze in tweeën en kook in een pan met water en citroensap ongeveer 40 minuten op laag vuur. Meng ondertussen de cava met de azijn, olijfolie, peper en zout en wat fijngehakte koriander en peterselie. Laat de artisjokken een dag marineren.

Maak de champignons schoon en snijd in vieren. Doe ze in een bakje, giet er een scheut olijfolie overheen en voeg de knoflook, peper en zout toe. Laat dit een uurtje marineren. Bak de champignons vier minuten op hoog vuur en blus af met een scheut cava. Voeg de peterselie toe en bak nog even mee. Ook lekker op tafel: peppadews met roomkaas, olijven, plakjes chorizo, stokbroodjes met alioli en tapenade, plakjes serranoham en blokjes manchego kaas.

¡Buen provecho! (Eet smakelijk)

Marjoleine de Vos is deze week met vakantie. Zij wordt vervangen door haar culinaire collega’s van nrc.next.