Opinie

Dwaze hoeders

Youp

Zal Trix die kersttoespraken zelf schrijven? Of heeft ze een handige copywriter die wat vogelt met opbeurende woorden voor het klootjesvolk? Vrees het laatste. Lijkt me ook onmenselijk om jaar in jaar uit zelf dit soort humorloze onzin op te moeten kalken. Daarbij gaat het ook helemaal niet om de tekst. Het gaat om de traditie. Dat je daar voor die boom zit en op deftige toon iets blaat over licht, vertrouwen, bezinning, geloof, geduld, respect en saamhorigheid. De bejaardenberg knikkebolt bij gebrek aan visite respectvol naar de televisie en de rest van het land is rond dat uur al prettig bezopen de tafel aan het dekken. Die hele toespraak interesseert niemand ene ruk. En dat weet Trix zelf natuurlijk ook. Ceremonieel klusje dat geklaard moet worden.

Grappig dat de dagen na Kerst bepaalde journalisten er nog een serieuze analyse op loslieten. Zij zagen dat Trix een duidelijke vingerwijzing gaf! Dat ze zich niet zomaar laat wegzetten door de politiek. Ze was volgens een radiomevrouw duidelijker dan ooit. Terwijl ik dacht: wie interesseert dit kerstgezever nou nog? Oudbakken geleuter voor gereformeerde kneveltjes en consorten. Wie zou het merken als ze volgend jaar gewoon de tekst van 1985 nog eens uitspreekt? Niemand toch? Het gaat toch om het plaatje? De koningin die geruststellende, moederlijke woorden blaat. Het sprookje vanuit haar onbereikbare paleis dat dit jaar zo romantisch in de sneeuw lag. Volgend jaar husselt iemand dezelfde woorden tot een nieuw prakje en kakelt ze dezelfde letters de ether in. En binnenkort mag haar zoon het doen. Net zo bekakt en vanuit dezelfde poppenkast. Wat een onzin.

Hoorde dat Lex en Max dit najaar een voorstelling bezochten van het jubilerende Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Een deel van de oorspronkelijke tekst moest van de RVD worden aangepast. Een stukje over een nogal zwevende koningin moest eruit omdat dat te veel aan de chronisch hallucinerende Juliana deed denken. En aan de met dolfijnen bomende tante Irene natuurlijk. Zo zagen de prins en prinses een aan de familie aangepast stukje werkelijkheid. En binnenkort mag deze prins zich koning noemen en ons rond Kerst toespreken?

Zou toch leuk zijn als Alex dan eist dat hij de kersttoespraak live mag doen en in normale straattaal keihard zegt waar het op staat. Hij veegt de vloer aan met alles en iedereen. Met Wilders, Cohen, Pechtold, Rutte, de deserterende Femke, maar ook met Sterretje van Oh oh Cherso, Yuri van Gelder, Louis van Gaal, Nigel de Jong, moslimterroristen, T-Mobile, kutmarokkanen en ondergetekende, die wat hem betreft een veel te grote muil heeft. Lijkt mij prachtig. En helemaal als daarna Máxima nog even ongevraagd de micro grijpt en de roomse rukkers alle hoeken van het kinderdagverblijf laat zien. Van kinderen en misdienaars blijf je met je geile fikken af! Stelle viespeuken! Ga neuken! Moedertaal dus!

Een smullend volk zit te smikkelen voor de buis. De koning en koningin spreken. Er wordt gelachen. Men is het met ze eens. Of juist niet. Er is discussie. Het gaat ergens over. De koning geeft toe dat het belachelijk is dat zelfs in een kindertheater teksten voor hem worden aangepast. Hij is toch niet dement?

En dat is hij zeker niet. Een paar weken na zijn bezoek aan het voor hem netjes opgekuiste kindertheater zat hij namelijk samen met zijn moeder gezellig bij zijn Argentijnse schoonfamilie aan de kerstdis. En daar was geen enkele tekst aangepast. Daar ging het over alles. Dus ook over het leed dat oom Jorge Videla berokkend is. Alsnog levenslang op zijn oude dag! En ik vrees dat de Zorreguietaatjes daar niet blij mee zijn. Ze kennen oom Jorge te goed. Trix heeft geproost met de enge vader van Max. Dat heet een privébezoek. En dat snap ik zelfs. Maar zend op hetzelfde moment dan niet een wollige kersttoespraak vol opgepiepte vredesclichés uit. Op dit moment zitten ze er nog. Misschien wil Poch de familie wel terugvliegen? Niet te vroeg uitstappen!