Duistere en onmogelijke sensuele verlangens

dvd Wuthering Heights

Regie: William Wyler. Met: Laurence Olivier, Merle Oberon.*****

Een film om echt naar uit te kijken in het nieuwe jaar, is de versie van Wuthering Heights die staat aangekondigd van de Britse regisseur Andrea Arnold. Ze brak door met het schitterende sociaal-realistische drama Fish Tank en waagt zich nu voor het eerst aan een kostuumdrama. De combinatie Arnold en Wuthering Heights zou weleens een gouden greep kunnen zijn, want ook in Fish Tank was er al geen gebrek aan obsessieve, duistere en onmogelijke sensuele verlangens.

Arnold doet er verstandig aan om geen blik te werpen op de versie van Wuthering Heights van routinier William Wyler uit 1939, de bekendste van de tientallen films die er naar de roman zijn gemaakt. De film van Wyler is wat je noemt, a hard act to follow. De surrealisten waren dol op het boek van Emily Brönte (1847), vanwege de alles verzengende, tragische liefde tussen de ambitieuze Cathy en Heatcliff, die zich opwerkt van staljongen tot miljonair; een liefde die zo sterk is dat de maatschappelijke conventies erop stuk slaan.

Je zou verwachten dat Hollywood de ruwe randen er wel vanaf zou poetsen, en dat is soms ook wel zo in deze glossy verfilming. Maar de jonge Laurence Olivier – die naar eigen zeggen van Wyler op de set van deze film heeft geleerd wat filmacteren betekent – zorgt ervoor dat de film nooit vrijblijvend is. De liefde tussen Cathy en Heatcliff vernietigt alles wat voor hun voeten komt, en uiteindelijk henzelf. Magnifieke, indrukwekkende, bewonderenswaardige waanzin.

Peter de Bruijn