Deense politie: aanslag verijdeld op krant

Drie mannen zijn vanmorgen voorgeleid aan een Deense rechter op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag op een kantoor van de krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. De drie waren gisteren aangehouden door de Deense politie. Een vierde man zit nog in de Zweedse hoofdstad Stockholm vast. Een vijfde arrestant, een Iraakse asielzoeker, zou vandaag volgens autoriteiten vrijkomen.

De Jyllands-Posten wekte de woede van veel moslims in 2005 door de publicatie van een reeks spotprenten, waarin de profeet Mohammed onder meer werd afgebeeld met een bom in zijn tulband. Er zijn al eerder aanslagen op de krant verijdeld.

Volgens Jakob Scharf, hoofd van de Deense inlichtingendienst PET, stonden de mannen op het punt hun plannen ten uitvoer te brengen. Ze zouden in de zin hebben gehad de redactiezaal van de krant binnen te dringen en daar zoveel mogelijk mensen dood te schieten als ze konden. Hun voorbeeld was de bloedige aanslag in de Indiase stad Mumbai in 2008, waarbij militante moslims luxehotels en een station aanvielen.

„Naar ons oordeel gaat het om een militante islamitische groep, die banden heeft met internationale terroristische netwerken", aldus Scharf op een persconferentie. Verdere bijzonderheden hierover gaf hij niet. De politie in Denemarken en Zweden hield de mannen al maanden lang in de gaten.

Vier van de vijf mannen werden gisteren in flats in Kopenhagen aangehouden. Daarnaast werd in Stockholm een man van Tunesische afkomst gearresteerd. Ook een van de in Kopenhagen ingerekende mannen kwam uit Tunesië, een ander uit Libanon, terwijl zich ook een Iraakse asielzoeker onder hen bevond. Van de vierde was de herkomst niet duidelijk.

De Deense premier Rasmussen is „geschokt”. (Reuters, AFP, AP)

Deense cartoons blijven militante moslims inspireren: Drie