De zestien gevaarlijkste conflictgebieden van 2011

Welke internationale politieke conflicten kunnen in 2011 uit de hand gaan lopen? Foreign Policy zet 16 broeiende conflicten op een rij die we volgend jaar in de gaten moeten houden.

Naast voor de hand liggende brandhaarden als het politiek gespannen Ivoorkust, het nog immer onrustige Irak en het door een drugsoorlog verscheurde Mexico wijst Foreign Policy op een paar minder bekende conflictgebieden die in 2011 het nieuws kunnen gaan domineren. Wij selecteren er drie:

Zimbabwe
Er mag dan een regering van nationale eenheid zijn, maar Mugabe en Tsvangirai zijn het oneens over de vraag waarover de voor volgend jaar geplande verkiezingen over moeten gaan. Mugabe wil nieuwe presidentsverkiezingen, terwijl Tsvangirai de bevolking wil laten stemmen over een nieuwe Grondwet. De spanningen tussen de twee en hun achterban, die sinds 2009 samen regeren nadat Mugabe in 2008 de verkiezingsoverwinning van Tsvangirai niet wilde erkennen, kunnen daarom hoog gaan oplopen. Foreign Policy acht nieuw geweld aannemelijk als de internationale gemeenschap niet meer druk uitoefent op Mugabe.

Guatemala
Dit Midden-Amerikaanse land kan in 2011 het nieuwe Mexico worden, waarschuwt Foreign Policy. Steeds meer drugskartels uit het door een drugsoorlog verscheurde Mexico zoeken hun heil in het kleine buurland Guatemala, dat volgens FP een “zwakke staat” en “fragiele instituties” heeft. Daarom moeten we er ernstig rekening mee houden dat Guatemala volgend jaar nog meer dan nu bij de drugsoorlog betrokken raakt.

Tadzjikistan
Foreign Policy noemt Tadzjikistan het land dat het volgende slachtoffer van guerillastrijders kan worden. De VS maken zich zorgen dat het land, net als Afghanistan voorheen, een nieuw “open theater” voor islamitische militanten kan worden. De reden: de dictatoriale president Enomali Rahmon leidt een corrupt regime, de bevolking is straatarm en bijna alle publieke voorzieningen zijn verdwenen. Een potentieel nieuw broeinest voor terreur dus, aldus FP.