Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Cohen: ik blijf op mijn post, ongeacht het verkiezingsresultaat

Het kabinet-Rutte “maakt oppositie voeren gemakkelijk”, meent PvdA-leider Job Cohen, want dit kabinet “is slecht voor Nederland”. Hij verwacht dat de oppositie een meerderheid behoudt in de Eerste Kamer, maar als de PvdA de verkiezingen van 2 maart verliest zal hij niet vertrekken als partijleider. Dit zei Cohen vanmorgen in het Radio 1 Journaal.

Op 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, die vervolgens een nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar heeft de linkse oppositie nu een meerderheid, waarmee het regeringsbeleid kan frustreren. Vanuit het CDA is al gezegd dat als dat zo blijft het kabinet de handdoek maar in de ring moet gooien.

De PvdA moest in de oppositie wennen aan een nieuwe rol, erkent Cohen, maar “dat is gelukt en Nederland zal het merken”. Oppositievoeren is nu makkelijk, meent hij, want het kabinet is bezig met “kaalslag”. “Gewone mensen gaan er op inkomen achteruit. Daar gaat het om. Ik wil een eerlijke, fatsoenlijke samenleving waar de rekening eerlijk verdeeld wordt. Dat gebeurt nu niet. Ik wil wat doen aan het klimaat, aan mensen die buitengesloten worden.”

Cohen wilde aanvankelijk niet antwoorden op de vraag wat hij doet als het niet lukt om de regeringscoalitie van een meerderheid af te houden. Maar na aandringen zei hij: “Dan ga ik gewoon door waar ik mee bezig ben.”