Chodorkovski nog 6 jaar in cel

Een vrouw loopt langs een collage van portretten, v.l.n.r. voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko, orthodox patriarch Alexiy II, oud-president Boris Jeltsin, oliemagnaat Michail Chodorkovsky, rechtse activist Tezak, president Vladimir Poetin en voormalig Sovjetleider Leonid Brezjnev, tijdens een museumnacht in Moskou.
Een vrouw loopt langs een collage van portretten, v.l.n.r. voormalig KGB-agent Alexander Litvinenko, orthodox patriarch Alexiy II, oud-president Boris Jeltsin, oliemagnaat Michail Chodorkovsky, rechtse activist Tezak, president Vladimir Poetin en voormalig Sovjetleider Leonid Brezjnev, tijdens een museumnacht in Moskou. Foto Reuters / Denis Sinyakov

Voormalig oliemagnaat Michail Chodorkovski blijft zes jaar langer achter tralies. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De straf komt overeen met de eis van het OM.

De rechter acht Chodorkovski, oud-topman van olieconcern Yukos, en zijn zakenpartner Platon Lebedev schuldig aan diefstal van olie en het witwassen van olie-inkomsten voor een bedrag van bijna 50 miljard dollar.

14 jaar gevangenisstraf
Onder Poetin kreeg Chodorkovski in 2003 al acht jaar gevangenisstraf opgelegd wegens fraude en belastingontduiking. De totale gevangenisstraf komt daarmee op 14 jaar. De veroordeling wordt algemeen beschouwd als politiek gemotiveerd.

‘Showproces’
Chodorkovksi zou bijna 50 miljard dollar hebben verduisterd, terwijl in 2003 de marktwaarde van Yukos circa 30 miljard dollar was, aldus NRC-correspondent Michel Krielaars.

“Een curieus verwijt. Hoe kan een mens van zichzelf meer stelen dan hij bezit? En een aantijging waarmee de staat zich als heler te kijk zet. In de eerste zaak was Chodorkovski veroordeeld voor belastingontduiking op kennelijk gestolen olie. Een frappanter voorbeeld van schending van het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde delict bestraft mag worden, is amper denkbaar. We hebben dus te maken met een ‘showproces’. De plotselinge uitbarsting van Poetin anderhalve week geleden bewees dat weer eens.” - Michel Krielaars, correspondent in Moskou

Poetin: ‘Chodorkovski is een dief’
Poetin zei eerder deze maand in een televisieuitzending dat Chodorkovski een dief is en in de cel hoort te zitten. Medvedev leek zich vrijdag in een televisie-interview van Poetins woorden te distantiëren.

Kritiek Westen op veroordeling
Het Westen uitte deze week kritiek op de veroordeling van Chodorkovski. Volgens de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton doet de veroordeling vragen rijzen ‘over de selectieve rechtsvervolging en over de politieke overwegingen die de wet overschaduwen’. Moskou liet daarop weten dat van selectieve rechtsvervolging geen sprake is en zei ‘te verwachten dat een ieder zich bezig houdt met zijn eigen zaken’.