Cacaogenen in kaart

Nuttig om bijvoorbeeld effectiever plantenziekten tegen te gaan.

De genvolgorden van de kleine bosaardbei en van een oud ras cacaoboom zijn gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature Genetics. De oude soorten zijn gekozen, schrijven de twee onderzoeksconsortia onafhankelijk van elkaar, omdat de kennis over hun genen kan worden gebruikt om commerciële rassen te verbeteren. Belangrijk zijn vooral de genen die beschermen tegen plantenziekten en de genen die bepalend zijn voor de smaak. Zowel de aardbei als de cacaoboom heeft meer genen dan de mens. De smaak van chocola uit de cacaoboon komt vooral van moleculen die de plant oorspronkelijk gebruikte om ‘niet lekker’ te zijn voor dieren die van de cacaoboom willen eten. En om juist aantrekkelijk te zijn voor dieren die stuifmeel verspreiden. (NRC)