Cabaretier Diederik van Vleuten: afscheid van Indië

In zijn voorstelling ‘Daar Werd Wat Groots Verricht’ blikt cabaretier Diederik van Vleuten terug op het verloren Indië van zijn oom Jan.

Grootschermer 22-12-2010 Diederik van Vleuten met foto van zijn voorouders in Nederlands-Indie Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Grootschermer 22-12-2010 Diederik van Vleuten met foto van zijn voorouders in Nederlands-Indie Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

‘Op Kerstavond 1982 bracht oom Jan, broer van mijn opa, een groot pakket bij ons thuis. Mijn vader opende het haastig en vond daarin tot zijn verbazing een 685 pagina’s tellend manuscript, verdeeld over vier cahiers, waarin Jan zijn herinneringen aan zijn Indische jaren had opgetekend. Het stond groot op de titelpagina: Memoires.

„Mijn familie heeft drie generaties gewoond, geleefd en gewerkt in het voormalige Nederlands-Indië. In mijn voorstelling Daar Werd Wat Groots Verricht wek ik oom Jan tot leven. Ik haal hem tevoorschijn uit het verre, voorbije verleden. Ik vertel zijn verhaal tegen de achtergrond van het verval en de ondergang van Nederlands-Indië. Mijn oom Jan, en wij allemaal trouwens, zijn slechts een pluisje stof in de grote geschiedenis.

„Met zijn Memoires nam hij afscheid van Indië. Het was zijn stellige overtuiging dat hij daar thuishoorde. Oom Jan van Vleuten werd er geboren in 1906 en bleef er, met onderbrekingen, tot 1953. In Indië maakte hij alles mee. De eerste auto’s op Java, de bloei van de ondernemingen. Zelf werkte hij op drie suikerfabrieken. Hij vond er Aukje, de liefde van zijn leven. Hij zat in Jappenkampen en nam deel aan de politionele acties. In het kielzog van de Nederlandse militairen maakte hij rapport op van de Nederlandse ondernemingen. Welke waren nog rendabel na de oorlog? Dat was voor hem de zwaarste tijd. Hij maakte sabotage mee en obstructie. Nederland kon geen goed meer doen in Indonesië. Het was over. Gedesillusioneerd keerde hij in 1953 terug. In mijn voorstelling staat een grote kist op het podium met de spullen van oom Jan. Die kist symboliseert het vaarwel van Indië.”