Burgemeester Helmond weer in het openbaar na bedreigingen

Het huis van de burgermeester van Helmond onder politiebewaking begin deze maand. Foto Merlin Daleman

Een maand nadat hij was ondergedoken wegens bedreiging met de dood is burgemeester Fons Jacobs van Helmond gisteravond voor het eerst weer in het openbaar verschenen. De bedreigingen hadden te maken met drugsgeweld in Helmond. De hele provincie Noord-Brabant is in 2010 opgeschrikt door veel drugsgeweld.

“Het voelt nog even vreemd, maar ik verlang ernaar weer onder de Helmonders te zijn”, zei Jacobs in een interview met Omroep Brabant. Vier weken lang werd Jacobs dag en nacht persoonlijk beveiligd. Dat is nu voorbij. “Ik ben er absoluut zeker van dat er niets kan gebeuren. Bovendien is het fijn te merken dat iedereen erg meeleeft. Dat doet me goed.” Jacobs verscheen bij een oudejaarsconference van Bert Kuijpers, die een lied had gewijd aan de ondergedoken burgemeester. “Ontroerend”, zei Jacobs.

Jacobs en zijn vrouw doken 1 december onder. Correspondent Esther Wittenberg schreef de volgende dag in NRC Handelsblad:

De bedreigingen hadden te maken met de komst van een tweede coffeeshop in Helmond. De gemeenteraad vond dat die er moest komen om illegale drugsverkoop in wijken te verminderen. Maar nog voordat die coffeeshop op 1 juli dit jaar zijn deuren opende, reed een terreinwagen er door de pui naar binnen. En vier weken na de opening werd de zaak volledig verwoest doordat er explosieven naar binnen werden gegooid. De burgemeester besloot in augustus de coffeeshop – naam: Carpe Diem – uit veiligheidsoverwegingen een aantal maanden te sluiten. Op 1 november ging de zaak weer open. Bedreigingen aan het adres van zowel burgemeester als coffeeshophouder waren het gevolg. Politie en justitie nemen de bedreigingen zeer serieus. De coffeeshop is opnieuw gesloten en de gemeente overweegt de vergunning in te trekken.

Drugsgeweld is een groot probleem in Noord-Brabant. Eind november waren er vijf drugsgerelateerde schietincidenten in Eindhoven in twee weken tijd. Burgemeesters van de grote steden in Brabant hebben de steun van minister Ivo Opstelten (Justitie, VVD) gevraagd en gekregen in de strijd tegen dit geweld.Opstelten wil onder meer een versnelde invoering van de ‘wietpas’ in Brabant.

In Noord-Brabant zijn meer hennepkwekerijen dan elders in Nederland, zei Toine Spapens, specialist drugsnetwerken aan de Universiteit van Tilburg eerder in NRC Handelsblad: “De jongens die zich daarmee bezighouden zijn allang geen brave hippies meer. Het zijn zware jongens uit de georganiseerde misdaad die ook xtc verhandelen en andere harddrugs smokkelen. Die schuwen geweld niet.”