Baby kent empathie

Ook baby’s van zeven maanden oud kunnen zich verplaatsen in een ander, zo werd bewezen met een filmpje met een smurf.

Baby’s van zeven maanden verplaatsen zich al automatisch in het standpunt van een ander, beargumenteerden cognitief wetenschappers vrijdag in Science. De baby’s bleven langer kijken naar het eind van een filmpje waarin de hoofdpersoon (een smurf) net even weg was toen een bal uit beeld rolde. Zelf hadden de baby’s de bal wel zien wegrollen. Doordat ze toch langer keken naar de plek waar de bal volgens de inmiddels teruggekeerde smurf had moeten liggen, menen de onderzoekers dat ze zich in diens standpunt hadden verplaatst. Tot nu toe werd aangenomen dat kinderen pas vanaf een jaar of vier zo’n theory of mind ontwikkelen. In eerder onderzoek werd een bal in een kast gedaan met iemand erbij en werd de bal in diens afwezigheid naar een mandje verplaatst. Op de vraag waar diegene de bal zal zoeken bij terugkomst, wijzen kinderen onder de vier naar het mandje. (NRC)