Aanslag op Deense krant verijdeld

Zweden en Denemarken hebben gisteren in een gezamenlijke politieactie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze zouden op het punt hebben gestaan een aanslag te plegen op een kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) naar buiten gebracht.

Jyllands-Posten plaatste in 2005 cartoons van Kurt Westergaard waarin de profeet Mohammed afgebeeld werd met een bom. Dit leidde tot dagenlange gewelddadige protesten in islamitische landen. Volgens de veiligheidsdiensten waren de vier mannen die in Denemarken zijn gearresteerd van plan om een kantoor van de krant te bestormen met vuurwapens. „Ze wilden zoveel mogelijk mensen vermoorden”, aldus Jakob Scharf van de Deense veiligheidsdienst PET. Hij sprak van een „Mumbai-achtig plan”, verwijzend naar de aanslag in 2008 van een Pakistaanse terreurgroep waarbij 166 doden vielen.

De verdachten zijn volgens Scharf „militante islamisten”, die banden onderhouden met „internationale terreurnetwerken”. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker. In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Drie verdachten waren met een huurauto vanuit Stockholm naar Kopenhagen gereden, alwaar ze gisterochtend werden opgepakt. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien. Het hoofdkantoor van Jyllands-Posten in Visby was door eerdere bedreigingen al beveiligd met een hek van 2,5 meter hoog.

Uit een via WikiLeaks uitgelekt ambtsbericht van een Amerikaanse diplomaat bleek gisteren dat de Syrische regering in 2006 de eigen bevolking actief aanmoedigde tot gewelddadig protest tegen westerse doelen, na het verschijnen van de cartoons. Dit zou zijn gebeurd door imams te instrueren om moskeebezoekers op te hitsen tijdens preken. (NRC)