4 redenen om tv te kijken

1 film

Charlie and the chocolate factory

SBS 6, 20.30-22.50u.

Moderne verfilming van de klassieker van Roald Dahl is een visueel feestje. Grootste troef is Johnny Depp als fabrikant Willie Wonka (in de verfilming uit 1971 was dat Gene Wilder). Ook met Helena Bonham Carter. (Tim Burton, 2005)

2 serie

How earth made us

Canvas, 21.30-22.25u.

Deel vier van de 5-delige serie over de invloed van geologie, geografie en klimaat op de geschiedenis van de mensheid. Vandaag: Fire.

3 film

De dominee

Ned. 3, 22.00-23.50u.

Het grootste probleem van Gerrard Verhage’s De Dominee is het door Verhage zelf geschreven scenario. Dat kan niet kiezen tussen het vertellen van het verhaal van Klaas Bruinsma (in de film Klaas Donkers), hoe hij een omvangrijk drugsimperium opzette, of het maken van een lekkere misdaadfilm. De film zwalkt heen en weer tussen de biografische gegevens van Bruinsma en de clichés van het gangstergenre. Dat schreef recensent André Waardenburg in 2004. De film trok meer dan 100.000 bezoekers in de bioscoop.

4 docu

Holland Doc: Kings of pastry

Ned. 2, 23.40-01.09u.

Documentaire van D.A. Pennebaker en Chris Hegedus over de jaarlijkse wedstrijd tussen topbanketbakkers. Een bloedstollende race tegen de klok waarin zestien pattissiers met wonderbaarlijke taartbouwwerken strijden om de titel Meilleur Ouvrier de France, uitgereikt door president Sarkozy.