Zuid-Korea wil weer vredesbesprekingen in 2011

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak tijdens zijn persconferentie vanmorgen. Foto Reuters

Komend jaar moeten er weer onderhandelingen op gang komen met Noord-Korea over de ontwikkeling van kernwapens in het noorden. Dit zegt vandaag de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak na een maand van oplopende spanning met het noorden - inclusief incidenteel heen-en-weer schieten. Ook wil Lee de relaties verbeteren met China en Rusland - bondgenoten van Noord-Korea.

De opmerkingen van de conservatieve Lee tijdens een eindejaarspersconferentie worden in Korea zelf gezien als een opvallende verzachting van zijn positie. Na de Noord-Koreaanse beschieting van het zuidelijke eiland Yeonpyeong op 23 november kondigde Lee aan dat hij een volgende keer genadeloos terug zou slaan. Zuid-Korea organiseerde grote legeroefeningen aan de grens om de bedoelingen duidelijk te maken.

Er zijn suggesties in Seoul dat het Noord-Koreaanse geweld slechts een oprisping is van een dictatuur die tegen het einde van haar bestaan aanloopt. Een Zuid-Koreaanse denktank waarschuwde onlangs dat het noorden in 2011 weer een nucleaire test zou kunnen uitvoeren. Het is precies om deze nucleaire activiteiten tegen te gaan dat ooit  het zogeheten zeslandenoverleg (Noord- en Zuid-Korea, de VS, China, Rusland en Japan) is opgezet. Het ligt al lange tijd stil, maar Zuid-Korea wil nu een hervatting in 2011.

China is tot dusver de motor achter dit overleg, maar heeft er weinig resultaat mee geboekt. De VS roepen China veelvuldig op om zijn invloed in het noorden te gebruiken, maar China lijkt er maar beperkte invloed te hebben. Tenzij het de Chinese bedoeling is dat Noord-Korea voort blijft kwakkelen en crises blijft veroorzaken. Een verenigd Korea zou immers betekenen dat het land een grotere, sterkere oosterbuur krijgt.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie gaat in februari naar China voor besprekingen met zijn Chinese ambtsgenoot, zo werd afgelopen zondag bekend gemaakt.