Zo'n rouwrandje om de envelop is echt een 'no go'

Saskia Koffijberg, eigenaar van het bedrijf 'strikt persoonlijk'. Saskia verzorgt met haar bedrijf bijzondere uitvaarten. NRC Next Loopbaan van 29 december 2010. Foto: Peter de Krom
Saskia Koffijberg, eigenaar van het bedrijf 'strikt persoonlijk'. Saskia verzorgt met haar bedrijf bijzondere uitvaarten. NRC Next Loopbaan van 29 december 2010. Foto: Peter de Krom

Naam: Saskia Koffijberg

Leeftijd: 33 jaar

Studies: International fashion & management, Artemis Styling Academie, Nima B

Eigen bedrijf: Strikt Persoonlijk, uitvaartonderneming in Utrecht

Als jij ergens binnenkomt, is er altijd iets droevigs gebeurd. Zijn mensen ooit blij met jouw diensten?

Saskia Koffijberg lacht. „Ja hoor. Voor mijn doelgroep is het overlijden van een naaste meestal geen enorme verrassing, omdat die naaste vaak ernstig ziek is als ik in beeld kom. En nabestaanden zijn vaak juist opgelucht om mij te zien. Ik ben, na de schouwarts, de eerste die binnenkomt na het overlijden en ze kunnen al hun vragen bij me kwijt. Een overlijden van dichtbij meemaken is indrukwekkend en het werkt dan geruststellend dat er iemand is die weet hoe alles werkt. Feitelijk zijn veel mensen maar één of twee keer heel nauw betrokken bij de uitvaart van een naaste; bij overlijden van een ouder of partner.”

Jouw doelgroep, dat zijn dus altijd nabestaanden?

„In de week van de uitvaart wel, maar in ongeveer de helft van de gevallen voer ik ook voorgesprekken met degene die overlijdt. Ik dacht toen ik begon dat ik vooral vrouwen van tussen de veertig en zestig jaar aan zou trekken, maar het zijn relatief vaak mannen. Mensen die waarde hechten aan vormgeving en esthetiek, die het belangrijk vinden dat persoonlijke wensen van hun geliefde vervuld worden; zij vormen mijn doelgroep.”

Waarin onderscheid jij je dan van andere uitvaartondernemers?

„Bij mij staat persoonlijke aandacht voorop. Ik ben zelf behoorlijk kritisch en heb een sterk gevoel voor sfeer. Bij een uitvaart die ik organiseer, moet alles van a tot z kloppen. De uitvaart zelf moet een beleving zijn voor de nabestaanden, niet in de platte zin van het woord, maar het moet een mooie herinnering, een ode zijn aan degene die is overleden.

„Ik doe alles op maat. Door mijn grafische achtergrond ontwerp ik de rouwkaart zelf. Ik gebruik géén standaardvormpjes,heb alleen vijf standaardmaten van enveloppen. Vervolgens kiezen we het materiaal en de kleuren van de rouwkaart. Ik vind bijvoorbeeld zo’n rouwrandje om de envelop echt een no go. Ik heb een eigen stempeltje ontwikkeld, waardoor ontvangers alsnog goed zien dat het rouwpost is, maar wel op een stijlvolle manier.”

Werkt jouw aanpak?

„Ik heb dit jaar twintig uitvaarten begeleid. Voor een starter is dat veel. Als ik er twee per maand heb, dan kan ik redelijk in mijn eigen onderhoud voorzien. Maar het is geen gemakkelijke branche om tussen te komen. De markt is gesloten, om vervuiling in het beroep tegen te gaan. Het is niet niks om uitvaarten te organiseren, dat moet goed en met volle aandacht gebeuren. En deels is het volgens mij ook bescherming van de branche, om concurrentie tegen te gaan.”

Hoe ben jij er tussengekomen dan?

„Ik heb de kans gekregen om een half jaar bij een grotere uitvaartondernemer te werken en mee te kijken. Zo kreeg ik een goede basis. Kijk, iets organiseren, dat kunnen wel meer mensen. Maar om dit vak goed uit te voeren, moet je een bepaald type mens zijn. Er is wel een opleiding voor uitvaartleider, maar het enthousiasme voor zo’n bijzonder vak, om mensen te helpen en aan te voelen wat zij nodig hebben, dat moet je gewoon hebben. Alles moet wijken als ik een melding van overlijden krijg. Verjaardagen, afstudeerdingen, noem maar op. Ik moet ook altijd oppassen met consumptie van alcohol, want ik kan altijd opgeroepen worden en moet kunnen rijden.”

Misschien iemand in dienst nemen?

„Dat zou te duur voor me zijn, omdat het in deze branche toch hollen of stilstaan is. Ik droom er wel van om Strikt groter te maken, maar durf het nog niet aan om dingen uit handen te geven. Dat zal vast anders zijn als ik iemand tegenkom bij wie ik niet twijfel, iemand bij wie het goed voelt om samen Strikt uit te bouwen.”

Annemarie Kas