Terugblik: 2010 was een zwart jaar, zelfs de tv had geen hoop

Een art bindt de benen bijeen van de 2 jaar oude Clercilla Regis. Zij overleed in Port-au-Prince aan de cholera die uitbrak na de aardbeving in Haïti. Foto AP ** ADDS NAME OF GIRL ** A medic ties with gauze the legs of 2-year-old Clercilia Regis who according to doctors died of cholera a few minutes earlier at the St. Catherine hospital in Cite Soleil, Port-au-Prince, Haiti, Wednesday Nov. 10, 2010. Doctors and aid groups are rushing to set up cholera treatment centers across Haiti's capital as officials warn that the disease's encroachment into the city will bring a surge in cases. Cholera has killed more than 580 people across the country according to the Haiti's health ministry. (AP Photo/Ramon Espinosa)
Een art bindt de benen bijeen van de 2 jaar oude Clercilla Regis. Zij overleed in Port-au-Prince aan de cholera die uitbrak na de aardbeving in Haïti. Foto AP ** ADDS NAME OF GIRL ** A medic ties with gauze the legs of 2-year-old Clercilia Regis who according to doctors died of cholera a few minutes earlier at the St. Catherine hospital in Cite Soleil, Port-au-Prince, Haiti, Wednesday Nov. 10, 2010. Doctors and aid groups are rushing to set up cholera treatment centers across Haiti's capital as officials warn that the disease's encroachment into the city will bring a surge in cases. Cholera has killed more than 580 people across the country according to the Haiti's health ministry. (AP Photo/Ramon Espinosa) AP

I k had een redelijk positief beeld van 2010. En ik vind mezelf best een positief iemand.

Dacht ik.

Maar toen ik maandag naar het jaaroverzicht van de NOS keek, en aansluitend naar het afscheid van Villa Felderhof dat na veertien jaar stopt, ramde de realiteit me midscheeps: in wat een gitzwarte tijden leven we.

De NOS had het decor van zijn jaaroverzicht pikzwart gemaakt. Presentatoren Rik van de Westelaken en Dominique van der Heyde liepen als de prince en princess of darkness door een schimmig Den Haag. En de fragmenten waren nog zwarter.

Al die jongeren die omkwamen in Duisburg. De aardbeving op Haïti, de overstromingen in Pakistan, de vliegramp in Tripoli. De NOS had subtielere beelden kunnen kiezen, maar had geen mededogen. Ik keek een moeder die haar twee dochters had zien verdrinken, recht in de ogen. Ik zag een dagboekje van een kind tussen het puin van de vliegramp.

Bij Rik Felderhof hoopte ik op wat jeu, maar daar werd ik weer verdrietig van al die mensen die daar waren geweest en nu al waren overleden. Bart de Graaff, Pim Fortuyn, Herman Brood, André Hazes, Frédérique Huydts, Gert-Jan Dröge.

En toen verdween Rik Felderhof ook nog zo melancholiek uit beeld. Zonder dat iemand hem ooit écht had kunnen aanraken. Zei hij.

Ik zat als een doodgeslagen vogeltje op de bank. Want ineens leek het wel of álles slecht was afgelopen in 2010, behalve de Chileense mijnwerkers.

Ineens begon ik te betwijfelen of het positieve nieuws uit 2010 eigenlijk wel zo positief was geweest.

Fijn dat het Malieveld en het Scheveningse Bos niet verkocht waren aan projectontwikkelaars bijvoorbeeld. Maar was het niet heel gek dat we daar een akte uit de 16de eeuw van Willem van Oranje voor nodig hadden gehad? Geweldig ook dat al die Amerikanen de straat op waren gegaan om te protesteren tegen de waanzin van de huidige politieke polarisatie. Maar hadden ze dat zelf niet kunnen bedenken, in plaats van komiek Jon Stewart? Democratisch van minister Eurlings dat hij de ANWB vroeg wat hij met de kilometerheffing aanmoest. Maar had hij niet gewoon zelf moeten beslissen?

Eindelijk! Klantenservices werden verbeterd. Maar waarom hadden ze daar Youp voor nodig gehad? En hoezo zijn er cadeautjes nodig om kranten te verkopen? Kunnen ze dat niet op eigen kracht? Goed dat de Turkse premier kwaad werd om de discriminatie van ónze premier tussen Zweden en Turken. Maar had het CDA zich daar niet boos over moeten maken? Briljant dat Vitesse gered is! Maar door een Georgische zakenman? Super ook dat Joop van den Ende het DeLaMar-theater redde. Maar had Amsterdam dat niet moeten doen? De twijfel sloeg toe.

Want de televisie had geen hoop. En als de televisie het zegt, dan is het zo.