Oprichter ‘Arts & Letters Daily’, Dennis Dutton, overleden

Op 66-jarige leeftijd is gisteren de filosoof Dennis Dutton, oprichter en redacteur van het weblog Arts & Letters Daily en hoogleraar aan de universiteit Canterbury (Nieuw Zeeland), aan prostaatkanker overleden. Dutton kreeg grote faam met zijn site. Arts & Letters Daily is van een briljante eenvoud. Dutton en zijn medewerkers hielden alle relevante Engelstalige publicaties in de gaten en de meest interessante artikelen over cultuur, politiek, samenleving of wetenschap kregen een korte verwijzing op de site. De kracht ligt in de veelheid aan gecheckte bronnen en de beperking van de uitverkozen artikelen. De website is sinds 2002 eigendom van The Chronicle of Higher Education in de VS maar Dutton was tot het einde redactioneel verantwoordelijk. The Chronicle zegt de activiteiten gewoon voort te willen zetten.

Dutton hield zich als filosoof vooral bezig met de rol van kunst en schoonheid in het leven. Twee jaar geleden resulteerde dit in publicatie van The Art Instinct. Beauty, pleasure, and human evolution. (Vertaald als Art Instinct. Zit kunst in onze genen?)  In een kritische bespreking in NRC Boeken schetste Arnold Heumakers de uitkomst als:  “Het kunstenaarschap is dus een menselijk equivalent van de pauwenstaart die Darwin slapeloze nachten bezorgde, totdat hij op het idee van de seksuele selectie kwam.”

Op de eerste video is Dutton aan het woord tijdens een Ted-conferentie. Eronder is hij te zien als gast bij de Amerikaans tv-komiek Stephen Colbert.

The Colbert Report Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c
Denis Dutton
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog March to Keep Fear Alive