Opnieuw erkent een Belgische priester misbruik van zijn neefje

Het hoofd van de Belgische Rooms-Katholieke Kerk, aartsbisschop André-Joseph Léonard, die eerder heeft gepleit voor genade voor oudere priesters die zijn beschuldigd van misbruik. Foto AFP / Nicolas Maeterlinck

De bekende Belgische kanunnik François Houtart (85) heeft toegegeven dat hij in 1970 een neefje twee keer heeft misbruikt. De jongen was toen acht jaar. Dat meldt het ANP.

“Ondoordacht en onverantwoord”, zegt Houtart vandaag in de Belgische krant Le Soir. Houtart heeft ontslag genomen als voorzitter van ontwikkelingsorganisatie Centre Tricontinental (Cetri). Na overleg met de ouders van het slachtoffer heeft hij besloten aan te blijven als priester en godsdienstsocioloog.

François Houtart kreeg de bijnaam ‘paus van de andersglobalisten’. Hij was professor sociologie aan de Franstalige Université Catholique de Louvain in Louvain-la-Neuve van 1958 tot 1990 en nam deel aan het tweede Vaticaans Concilie in 1962. Hij stichtte Cetri en was een dragende figuur van het eerste Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre in 2001.

Dit jaar heeft ook de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, toegegeven een neefje te hebben misbruikt.

Vorige week meldden advocaten van slachtoffers van misbruik in België dat ze overwegen om de paus en het Vaticaan aan te klagen omdat deze uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het in de doofpot verdwijnen van misbruikzaken en het creëren van een klimaat waarin dit mogelijk was.