Olde Heuvel wint gedevalueerde NK allround

WFA11T:NK - ALLROUND :HEERENVEEN;29DEC2010-Wouter Olde Heuvel op de 1500 meter herenWFA/sdb/str.Sietse de Boer
WFA11T:NK - ALLROUND :HEERENVEEN;29DEC2010-Wouter Olde Heuvel op de 1500 meter herenWFA/sdb/str.Sietse de Boer Wouter Olde Heuvel. Foto WFA/Sietse de Boer

Wouter Olde Heuvel heeft vandaag de Nederlandse allroundtitel op zijn naam geschreven. De schaatser van TVM, die vorig seizoen ook al de beste was, verdedigde zijn leidende positie op de afsluitende 10 kilometer in Thialf met succes. Sven Kramer deed niet mee.

Koen Verweij, die derde werd op de 10 kilometer, eindigde als tweede achter Olde Heuvel in het algemeen klassement. Ook nummer drie Jan Blokhuijsen en nummer vier Renz Rotteveel mogen begin januari meedoen aan de Europese kampioenschappen allround in Collalbo.

Marrit Leenstra won eerder vandaag bij de vrouwen, voor Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg.

Allroundschaatsen over de vier klassieke afstanden verliest aan populariteit bij de Nederlandse schaatsers. Schaatsredacteuren Rob Schoof en Maarten Scholten beschreven dit eerder deze week in NRC Handelsblad:

Bij afwezigheid van Sven Kramer, blijkt plotseling hoe broos de basis is. Zelfs een Nederlandse podiumplaats op EK (in januari in Collalbo) of WK allround (februari in Calgary) lijkt dit seizoen een hele opgave. Naar analogie van de atletiek of het zwemmen, kiezen ook de meeste schaatsers tegenwoordig voor één of hooguit twee afstanden.

Juniorwereldkampioenen allround als Beorn Nijenhuis, Remco Olde Heuvel en toppers als Stefan Groothuis of Simon Kuipers kozen voor specialisatie bij de senioren. Koen Verweij en Marrit Leenstra, in 2008 wereldkampioen bij de junioren en bij het NK allround favoriet voor de titel, zijn als allrounder een uitzondering.

“Het niveau van het allroundschaatsen in Nederland gaat omlaag”, stelde oud-kernploegcoach Leen Pfrommer deze week in NRC. “Het is een aderlating dat Kramer niet meedoet, en misschien op termijn voor de lange afstanden kiest. Wouter Olde Heuvel bereikt dan nog een aardig niveau, maar daar blijft het bij. Jan Blokhuijsen en Ted-Jan Bloemen gaan het podium niet halen bij een WK allround. Het zou een golfbeweging kunnen zijn. Maar als ik het niveau bij de jeugd zie, vrees ik dat eerder sprake is van een trendbreuk.”