Lange vingers uit Reims

Ik heb mij eens laten vertellen dat het succes van de fastfoodbusiness is gebaseerd op het eenvoudige gegeven dat vrijwel niemand aan ketchup kan denken zonder te gaan watertanden. Aan de tomatensaus die op elke hamburger wordt gesmeerd is nogal wat suiker toegevoegd en het is de combinatie van zuur (van de tomaten) en zoet die dagelijks miljoenen klanten naar de McDonald’s en de Burger King lokt. Waarschijnlijk werkt het al als u dit leest en bent u nu bescheiden smakgeluiden aan het maken. En anders gebeurt dat wel als ik begin over zoete, oude sherry met Franse kaas. Of roomijs met zure appeltaart.

Een andere smaakcombinatie om van te watertanden is een glas champagne met een lange vinger uit Reims. Biscuits Roses de Reims heten de koekjes officieel en ik proefde ze voor het eerst in het huis van een vriendin in Frankrijk. Ze was net op excursie geweest naar Reims, de hoofdstad van de champagnestreek en bij een van de wijnhuizen kreeg ze naast haar flute een schaaltje langwerpige, roze koekjes aangeboden.

Gelukkig bleken de biscuits ook gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. We kochten een grootverpakking, plus een voorraad Blanquette de Limoux (minstens zo lekker als champagne en een stuk goedkoper) en brachten de rest van dat weekend nippend en koek etend door bij de open haard, terwijl we kookboeken doorbladerden en ons afvroegen wat we die avond nu eens zouden gaan klaarmaken. Er zijn slechtere manieren om je vakantie te vieren.

Natuurlijk blijft zo’n kleffe, warme oliebol ook heerlijk bij een glas champagne, maar wilt u het nieuwe jaar lichtvoetig beginnen; bak dan eens deze brosse biscuits.

Voor ongeveer 24 koekjes:

2 eieren

100 gram bloem

90 gram fijne kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

1 theelepel rode kleurstof

Ter bestuiving:

1 eetlepel maïzena

2 eetlepels fijne kristalsuiker

Klop met een mixer de eieren met de suikers goed luchtig, doe dan de gezeefde bloem erbij en de kleurstof. Mocht u in het gelukkige bezit zijn van een bakvorm voor lange vingers dan kunt u die gebruiken, ik heb stad en land afgelopen maar er geen gevonden. Gelukkig worden de koekjes ook prima – zij het enigszins Barbapapa-vormig – als u het beslag in een spuitzak doet en reepjes van ongeveer 8 centimeter op een met bakpapier bedekt blik spuit. Laat ze een kwartier drogen bij kamertemperatuur en zeef er dan een mengsel van maïzena en suiker over. Laat de koekjes nog een kwartier staan en zet ze dan in de oven (180 graden). Na ongeveer tien minuten zijn ze klaar, hou ze in de gaten, de koekjes mogen niet bruin worden.

Maak een Charlotte Russe of tiramisu met de biscuits of sop ze – zoals de Fransen – in een glas prikwijn, terwijl u zich allerlei goede dingen voorneemt.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.