In januari hoorzitting over problemen op het spoor

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een hoorzitting over de problemen op het spoor als gevolg van het winterweer. Bij die zitting kunnen onder andere de NS en ProRail in het openbaar gehoord worden.

De hoorzitting zal na het kerstreces (dat afloopt op maandag 10 januari) plaatsvinden en is een plan van oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. Hoewel zijn partij het plan steunt, zegt VVD-kamerlid Charlie Aproot het niet erg zinvol te vinden. “Maar het is een wens van drie linkse partijen, die wij niet tegen zullen houden.” Vorige week liet Aproot weten geen heil meer te zien in een hoorzitting en dat hij liever ziet dat de gehele NS-top afstapt.

PvdA-kamerlid Diederik Samsom reageerde relativerend op die harde uitspraken. Volgens hem is “om ontslag roepen simpel” en moet onderzocht worden waar het probleem precies zit. Hij bevestigt vandaag dat de hoorzitting na het kerstreces op korte termijn zal plaatsvinden en niet enkel is bedoeld om de NS en ProRail op het matje te roepen.

“Zij zullen de ‘hoofdgast’ zijn, maar zeker niet de enigen. Ook reizigersorganisaties willen we horen, en experts die op wetenschappelijk of beleidsmatig niveau kunnen meedenken over de problemen.”

Veel kamerleden vinden dat de spoorbedrijven onvoldoende presteren, terwijl ze juist in slechte weersomstandigheden een goed alternatief voor de auto moeten zijn. Ineke van Gent van GroenLinks wil de hoorzitting omdat ze van de NS en ProRail het idee heeft “dat ze een mooiweerverhaal houden, terwijl het gaat om barre omstandigheden voor reizigers en werknemers”.

Ook de informatievoorziening bij problemen op het spoor moet verbeterd worden, vindt de Kamer. Gisteren kondigde de NS al aan daar zelf, onafhankelijk van ProRail, ‘tientallen miljoenen’ in te willen steken.