‘Genocide dreigt’ in Ivoorkust

Ivory Coast's Ambassador to the U.N. Youssoufou Bamba (R) presents his credentials to U.N. Secretary-General Ban Ki-moon at the U.N. headquarters in New York December 29, 2010. REUTERS/Evan Schneider/UN/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Ivory Coast's Ambassador to the U.N. Youssoufou Bamba (R) presents his credentials to U.N. Secretary-General Ban Ki-moon at the U.N. headquarters in New York December 29, 2010. REUTERS/Evan Schneider/UN/Handout (UNITED STATES - Tags: POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De nieuwe Ivoriaanse VN-gezant Youssoufou Bamba (rechts) bij secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon. Foto Reuters/Evan Schneider

De aanhoudende machtsstrijd in Ivoorkust heeft volgens de nieuwe Ivoriaanse gezant voor de VN het land “aan de rand van genocide” gebracht.

Youssoufou Bamba, aangesteld door winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara en erkend door de VN, heeft vandaag gesproken met leden de de Veiligheidsraad, zo melden internationale persbureau’s. Volgende week vergadert de Veiligheidsraad over de crisis in Ivoorkust en op welke manier Alassana Outattara aan de macht kan komen ten koste van de verliezer van de presidentsverkiezingen Laurent Gbagbo.

Aanhangers van Gbagbo gaan de strijd aan met pro-Ouattara burgers, die vooral in het noorden van Ivoorkust wonen. Tot dusver vielen er volgens VN-cijfers 173 doden bij de onlusten sinds de presidentsverkiezingen van 28 november. Bamba: “Als huizen worden gemarkeerd om te markeren van welke stam je bent, wat is dan de volgende stap?”

Nieuwe diplomatieke poging
De drie West-Afrikaanse staatshoofden die gisteren probeerden Laurent Gbagbo over te halen om afstand te doen van de macht, gaan volgende week nog een keer naar Ivoorkust. Dat heeft president Pedro Pires van de Kaapverdische Eilanden vandaag gezegd.

Pires treedt samen met zijn collega’s uit Sierra Leone en Benin op namens ECOWAS, het economische samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten. ECOWAS dreigt Gbagbo met geweld te verwijderen. Pauline Bax, NRC-correspondent in Ivoorkust, zegt dat dat dreigement uiterst serieus worden genomen.

“Maar analisten betwijfelen of gewapend ingrijpen uitvoerbaar is. Of verstandig. Gbagbo beschouwt de patstelling nu als een conflict om Afrikaanse zelfbeschikking. Dat beeld zou versterkt worden als een westerse interventiemacht hem uit zijn functie verwijdert. De steun voor Gbagbo onder de inwoners van Ivoorkust is niet te onderschatten.”