Fotoredactie NRC kiest beste foto’s WK 2010

Tot het einde van het jaar selecteert de fotoredactie van NRC de meest bijzondere foto’s van 2010. Na de internationale foto’s gisteren, uitgekozen Evert Hermans, is vandaag Joyce Siahaya van de fotoredactie van NRC aan de beurt voor haar selectie.

“Sport heeft voor elk mens denk ik een andere betekenis. Als je zelf aan sport doet dan doe je dat in de eerste plaats om je lichaam optimaal in conditie te houden. Een ander maakt er zijn hoofd mee leeg. Het is ook en vooral een emotie die ons tegenover elkaar kan zetten of een gevoel van saamhorigheid kan geven.”

“Daarom heb ik gekozen voor een foto-overzicht van het WK voetbal 2010; een toernooi dat wereldwijd veel emoties teweegbracht. Ook de mensen die helemaal niets met voetbal hebben en liever de Nederlandse toppaarden of olympische kampioenen willen terug zien, wil ik graag overtuigen met dit foto-overzicht.”

“Het gaat om voetbal in verstilde momenten, zonder stadiongeluiden en commentaar. Aantrekkelijk om naar te kijken. Voor de voetbalfans zal het een weerzien zijn met de spelers die wij verafgoden of haten. De emotie die de pijn van de uitschakeling van Nederland oproept, daar zal ik het maar niet meer over hebben. Hier mijn tien memorabele momenten.”

Het begon met onze kennismaking met de vuvuzela op de eerste dag van het WK in Kaapstad op 11 juni. Foto AFP/Carl de SouzaHet begon met onze kennismaking met de vuvuzela op de eerste dag van het WK in Kaapstad op 11 juni. Foto AFP/Carl de Souza

Openingswedstrijd Mexico - Zuid-Afrika. De Mexicaanse keeper Oscar Perez heeft geen antwoord op het schot van Siphiwe Tshabalala. De Zuid-Afrikaan scoort de openingsgoal van het WK in het stadion in Johannesburg. Foto AP Photo/Martin MeissnerOpeningswedstrijd Mexico - Zuid-Afrika. De Mexicaanse keeper Oscar Perez heeft geen antwoord op het schot van Siphiwe Tshabalala. De Zuid-Afrikaan scoort de openingsgoal van het WK in het stadion in Johannesburg. Foto AP Photo/Martin Meissner

De Franse bondscoach Raymond Domenech meldt dat hij de training met zijn team in Knysna heeft afgelast. Anelka werd uit het team gezet na een scheldpartij tegen de coach. Foto AP Photo/Francois MoriDe Franse bondscoach Raymond Domenech meldt dat hij de training met zijn team in Knysna heeft afgelast. Anelka werd uit het team gezet na een scheldpartij tegen de coach. Foto AP Photo/Francois Mori

De Duitse keeper Manuel Neuer ziet hoe de bal via de onderkant van de lat achter de doellijn stuitert. Dit doelpunt werd niet geteld, Engeland werd uiteindelijk met 4-1 uitgeschakeld. Foto AP Photo/Alessandra TarantinoDe Duitse keeper Manuel Neuer ziet hoe de bal via de onderkant van de lat achter de doellijn stuitert. Dit doelpunt werd niet geteld, Engeland werd uiteindelijk met 4-1 uitgeschakeld. Foto AP Photo/Alessandra Tarantino

De Argentijn Lionel Messi wordt getroost en geknuffeld door zijn coach Diego Maradona na de kwartfinale tegen Duitsland. Duitsland won met 4-0 in Kaapstad. Foto AP/Roberto CandiaDe Argentijn Lionel Messi wordt getroost en geknuffeld door zijn coach Diego Maradona na de kwartfinale tegen Duitsland. Duitsland won met 4-0 in Kaapstad. Foto AP/Roberto Candia

Octopus Paul voorspelt dat Spanje de finale zal winnen van Nederland. Hij koos voor de Spaanse mossel in het glazen doosje in het zee-aquarium in Oberhausen, Duitsland. Hij werd een media-fenomeen. Foto Reuters/Wolfgang RattayOctopus Paul voorspelt dat Spanje de finale zal winnen van Nederland. Hij koos voor de Spaanse mossel in het glazen doosje in het zee-aquarium in Oberhausen, Duitsland. Hij werd een media-fenomeen. Foto Reuters/Wolfgang Rattay

Luis Suarez maakt hands in de kwartfinale tegen Ghana. Hij kreeg een rode kaart, maar Uruguay ging wel door. Foto Reuters/Brian SnyderLuis Suarez maakt hands in de kwartfinale tegen Ghana. Hij kreeg een rode kaart, maar Uruguay ging wel door. Foto Reuters/Brian Snyder

De finale Nederland-Spanje. Arjen Robben raakt de teen van keeper Iker Casillas en scoort niet in Johannesburg. Foto AP/Michael SohnDe finale Nederland-Spanje. Arjen Robben raakt de teen van keeper Iker Casillas en scoort niet in Johannesburg. Foto AP/Michael Sohn

De beruchte trap van Nigel de Jong op de borst van Xabi Alonso in de finale. Foto Reuters/David GrayDe beruchte trap van Nigel de Jong op de borst van Xabi Alonso in de finale. Foto Reuters/David Gray

Daar draaide het allemaal om: de gouden wereldbeker. Geëmotioneerd omarmt keeper Iker Casillas van Spanje de felbegeerde trofee. Foto Reuters/Michael KoorenDaar draaide het allemaal om: de gouden wereldbeker. Geëmotioneerd omarmt keeper Iker Casillas van Spanje de felbegeerde trofee. Foto Reuters/Michael Kooren