Filosofie op Teleac-tijd

In een vierdelige serie onderzoekt filosoof Stine Jensen hoe mensen zichzelf definiëren in de huidige beeldcultuur. De serie Dus ik ben, gebaseerd op artikelen die zij met Rob Wijnberg voor nrc.next schreef, is dagelijks tot en met vrijdag te zien op Nederland 2. Vandaag de aflevering ‘Ik hoor erbij, dus ik ben’, waarin het draait om de vraag: in hoeverre heb je vijandbeelden nodig voor je identiteit?

Filosofie op televisie, werkt dat?

„Ja en nee. Op tv kun je dingen soms makkelijker laten zien dan op papier, waar het veel woorden kost om een voorbeeld uit te leggen. Zo kun je emo-terreur aan de hand van één fragment visueel beargumenteren. Een vasthoudende Yvon Jaspers die Pieter Lakeman ontlokt te roepen: ‘Ik denk aan 100.000 slachtoffers.’ En we hebben een leuke vorm gevonden om filosofie op een toegankelijke manier te brengen, door onder meer animatie en een videopoll waarin we mensen laten reageren op uitspraken van bekende filosofen.

„Het is wel lastiger om een essayistische stijl vast te houden op tv. De lijn kun je niet even onderbreken om uit te leggen wie Nietzsche is.”

De serie ‘Dus ik ben’ heeft al in nrc.next gestaan. Is de tv-serie nog wel interessant voor nextlezers?

„Jawel. Eén aflevering, ‘Ik ben ijdel, dus ik ben’ is een nieuw thema. Daarover hebben we niet geschreven. En het is leuk om te zien hoe de serie naar televisie vertaald is. Het is iets anders geworden, door de input van de site dusikben.nl en de interviews met filosofen als Alain de Botton en Thomas de Zengotita. Zij komen met verrassende wendingen.”

Geef eens een voorbeeld van zo’n wending.

„Ik vroeg Thomas de Zengotita of we door televisie nu onze emoties anders uiten. Volgens hem zegt deze vraag al heel veel over hoe oud ik ben, dat ik merk dat zeer intensieve emoties, emo-tv, iets van nu is.”

Het is ‘een zoektocht’ naar de manier waarop mensen zichzelf definiëren. Blijft het bij een zoektocht?

„Er zijn ook antwoorden, complexe en rijke antwoorden. Het is namelijk niet meer mijn eigen betoog. Heeft iemand een andere mening dan ik zelf heb, dan moet ik die wel met argumenten onderuit halen.”

En dat allemaal om 15.15 uur.

„Tja, een Teleac-tijdstip. Erg jammer. Ik vind dat dit programma een beter tijdstip had verdiend. Terugkijken via internet dus maar.”

Dus ik ben is vanmiddag om 15.15 uur te zien op Nederland 2. Inl: www.dusikben.nl