Een paleis van 1 miljard dollar

Het goede nieuws is dat er in Rusland steeds meer klokkenluiders opstaan, die niet bang zijn voor de persoonlijke gevolgen van hun onthullingen. Openbaarde onlangs de advocaat Aleksej Navalny een door het Kremlin genegeerd rapport van de Federale Rekenkamer waarin stond dat de directeur van pijpleidingbouwer Transneft in 2006 vier miljard dollar achterover had gedrukt en als beloning daarvoor door premier Poetin tot hoofd werd benoemd van Olimpstroj, de staatsonderneming die de faciliteiten voor de Winterspelen van 2014 in Sotsji bouwt, nu is er ook zakenman Sergej Kolesnikov. Hij onthulde dat premier Poetin voor zichzelf aan de Zwarte Zee een paleis bouwt ter waarde van een miljard dollar, met ondermeer een fitness spa, een romantisch theehuisje, een amfitheater en een landingsplaats voor drie helikopters. De krant Vjedomosti berichtte er vandaag over.
Volgens Kolesnikov wordt het paleis gebouwd met geld van Russische zakenmannen, die dat verkregen via corruptie, diefstal en omkoping. Dat geld zou in een geheim fonds zijn gestort ten behoeve van de paleisbouw. Kolesnikov werkte zelf tot 2009 voor een van de bedrijven die Poetins geld investeerden. De  Russische  premier heeft de afgelopen tien jaar volgens Wikileaks en  bronnen in Rusland  een privévermogen vergaard van 60 miljard dollar.

Kolesnikov heeft nu een open brief aan de door hem bewonderde president Medvedev geschreven, die hij heeft afgeleverd bij de Russische VN-missie  in New York. Hij schrijft daarin onder meer dat de corruptie, die jaarlijks zo’n 300 miljard dollar bedraagt, Rusland verlamt. In zijn brief roept hij Medvedev op om ,,aan de hele natie te laten zien dat iedereen gelijk is voor de wet, zelfs premiers.”

De brief staat op de webite van corruptionfreerussia.com, maar ook hieronder:

Poetins paleis