Duizend geëvacueerden in Queensland

Een inwoner peddelt door een overstroomde straat in Bundaberg, Queensland.
Een inwoner peddelt door een overstroomde straat in Bundaberg, Queensland. Foto AFP / Jeff Camden

Het noordoosten van Australië wordt getroffen door de ergste overstromingen in vijftig jaar. Verschillende regio’s in Queensland zijn tot rampgebied uitgeroepen. Al meer dan duizend mensen moesten noodgedwongen hun huizen verlaten.

Alle driehonderd inwoners van het plaatsje Theodore moesten vandaag per helikopter door het leger worden geëvacueerd. Het dorp staat geheel onder water. Ook in andere delen van centraal en zuid-Queensland zijn mensen geëvacueerd.

Cycloon Tasha
Afgelopen weekend raasde de cycloon Tasha over het gebied. Dit leidde tot de zwaarste wateroverlast in vijftig jaar. Zo’n driehonderd wegen in Queensland, waaronder twee snelwegen naar de hoofdstad Brisbane, zijn onbegaanbaar geworden door het water. Verwacht wordt dat het water de komende dagen verder zal stijgen.

Noodfonds
De premier van Queensland, Anna Bligh, heeft een noodfonds van een miljoen Australische dollar ingesteld voor hulp aan de slachtoffers. De landelijke regering heeft toegezegd het fonds te zullen aanvullen.

Zie de Brisbane Times voor meer foto’s van het rampgebied.


View Queensland flooding in a larger map

Ondergelopen huizen in Bundaberg, Queensland. Foto AFP / Jeff CamdenOndergelopen huizen in Bundaberg, Queensland. Foto AFP / Jeff Camden

De premier van Queensland, Anna Bligh (midden), praat met geëvacueerde inwoners in Bundaberg, Queensland. Foto AFP / Jeff CamdenDe premier van Queensland, Anna Bligh (midden), praat met geëvacueerde inwoners in Bundaberg, Queensland. Foto AFP / Jeff Camden