Duitse regering tegen risicocontrole vliegvelden

Foto AP / Barry Gutierrez
Foto AP / Barry Gutierrez

De Duitse regering en de Centrale Raad van Moslims verwerpen het voorstel van vliegvelden om passagiers bij de controle te selecteren naar risico. De vliegvelden willen kijken naar onder meer etnische herkomst, religie, leeftijd en geslacht. Ook de oppositie is faliekant tegen het voorstel.

Stigmatisering
Minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) waarschuwt voor “stigmatisering van passagiers wanneer je ze stelselmatig verdeelt op basis van hun afkomst of religie”. Ook de Centrale Raad van Moslims ziet het gevaar van stigmatisering en discriminatie van hele bevolkingsgroepen. In de Rheinische Post noemt Yakup Tufan, plaatsvervangend voorzitter van de Raad, het plan een “tandeloze tijger”.

Selectief scherpere controles
Christoph Blume, topman van luchthaven Düsseldorf en voorzitter van de vereniging van Duitse luchthavens, stelde gisteren in de Rheinische Post voor om sommige mensen scherper te controleren dan anderen. Blume ziet kans om op die manier een wildgroei van beveiligingsmaatregelen op de luchthavens te voorkomen.

Politiek reageert boos
Regeringspartijen en oppositie reageren woedend. SPD-parlementariër Dieter Wiefelspütz verwerpt de zogenaamde profilering op luchthavens. “Dit voorstel is duidelijk discriminerend”, zegt hij. Daarom weigert hij het plan te aanvaarden. “We staan aan de vooravond van de landelijke invoering van bodyscanners.” Die zullen zorgen voor meer veiligheid, aldus Wiefelspütz.

Niet alleen kritiek op plan
Toch oogstte Blume niet alleen kritiek. Zo kreeg hij bijval uit de gelederen van de politie, schrijft de Rheinische Post. De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, zei: “We moeten, gezien de toenemende dreiging van het terrorisme, alle beschikbare middelen inzetten”. Hij voegde daaraan toe: “De ‘profilering’ heeft zich in het buitenland reeds bewezen en behoort echt tot de moderne antiterrorismemaatregelen”.

Schending van rechten
En schending van privacy? “Het belangrijkste persoonlijke recht is het recht op leven”, reageert Wendt. “Als je dood bent, profiteer je ook niet meer van de beste gegevensbescherming”. Over de discriminerende effecten van het voorstel zegt hij niets.