Dooiweer dompelt Ieren in watercrisis

Een eiland zonder water. Zowel Ierland als Noord-Ierland kampt met zoveel gebarsten waterleidingen, dat hele dorpen en steden zonder water zitten. Sommige gezinnen hebben inmiddels al acht dagen geen water, flessenwater is uitverkocht.

De leidingen barstten toen de temperatuur binnen enkele dagen steeg van min vijftien naar plus twaalf graden Celsius. Bevroren leidingen ontdooiden daardoor te snel. Door de vakantieperiode was tegelijkertijd de vraag naar water groot. De waterreservoirs van Dublin, waar 1,5 miljoen mensen wonen, zijn vrijwel leeg – in die stad ging alleen gisteren al 130 miljoen liter water verloren, genoeg om 650.000 baden mee te vullen.

In Dublin en Cork mag de kraan inmiddels tussen middernacht en twaalf uur ’s middags niet worden aangezet om water te sparen. In Donegal en dorpen rondom Kilkenny is sinds Eerste Kerstdag, toen de leidingen bevroren, geen water en worden flessen verspreid. In het Noord-Ierse Belfast wordt ook water uitgedeeld door de gemeente, maar niet meer dan twintig liter per huishouden. Watertanks en brandweerauto’s voorzien ziekenhuizen en bejaardentehuizen van water. Gemeentelijke zwembaden zijn opengesteld zodat er kan worden gedoucht.

Artsen waarschuwen inmiddels voor gezondheidsrisico’s: in beide landen heerst ook griep. „Gezinnen met jonge kinderen hebben al dagen de wc niet kunnen doortrekken of zich kunnen wassen, laat staan water kunnen drinken”, zei huisarts Peter Maguire.

Maar noch in Ierland, noch in Noord-Ierland voorzien de autoriteiten een snelle oplossing. Tot na Nieuwjaar zal het watergebruik beperkt zijn.