DNB legt adviezen van De Wit naast zich neer

De commissie die de oorzaak van de kredietcrisis onderzocht, was kritisch over de rol van DNB.

De Nederlandsche Bank (DNB) weigert een aantal conclusies over te nemen van de commissie-De Wit, die de oorzaken van de kredietcrisis onderzoekt. Het gaat om de beoordeling van het optreden van DNB bij de overname van ABN Amro en de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave.

Dat blijkt uit een brief die DNB-president Nout Wellink heeft gestuurd aan minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA). De brief is de officiële reactie van DNB op het eerste rapport van de commissie-De Wit.

De parlementaire commissie oordeelde dat DNB als toezichthouder meer had mogen verlangen van Icesave en diens moederbedrijf Landsbanki. Volgens De Wit had DNB de bevoegdheid extra regels te stellen voordat Icesave toetrad tot het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Wellink schrijft dat de toezichthouder alleen aanvullende eisen kon stellen als de wetgever eerst extra regels opstelde. Die regels ontbraken, dus kon DNB ook niet strenger zijn voor Icesave, redeneert Wellink.

Tijdens de overname van ABN Amro gaf DNB een zogenoemde verklaring van geen bezwaar aan het bankenconsortium (Santander, RBS en Fortis) dat ABN Amro wilde kopen en opsplitsen. Volgens de commissie-De Wit keek DNB vooral naar de gezondheid van de banken in het consortium. De toezichthouder verzuimde goed te kijken of de financiële markten wel stabiel genoeg waren voor de overname. DNB is van mening dat dit risico wel goed is bekeken.

Het is opmerkelijk dat DNB niet alle conclusies van de commissie-De Wit overneemt. In juli eiste Frans Weekers, toen Kamerlid voor de VVD en nu staatssecretaris van Financiën, dat DNB wél alle aanbevelingen moest onderschrijven. (NRC)