Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Defensie onthield Tweede Kamer details over JSF

The F35 Lightning, ofwel Joint Strike Fighter. (Foto AFP)

Het ministerie van Defensie heeft de Tweede Kamer  niet altijd alle actuele details over de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) gegeven. Daardoor konden Kamerleden moeilijk hun controletaak uitvoeren. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag op basis van eigen onderzoek.

Meerdere keren is de Kamer niet precies op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen in het JSF-dossier. Zo zweeg het ministerie van Defensie  over alarmerende rapporten van het Pentagon  over de kosten van de JSF.  Ook de financiële uitgangspunten waren niet helder. Het ministerie hanteerde bijvoorbeeld de laagst mogelijke stukprijs die wordt gehanteerd voor de JSF – 49,5 miljoen dollar per stuk. In werkelijkheid komen de kosten op bijna 100 miljoen euro per toestel uit.

Voorstanders van de JSF wijten de situatie aan de “inherente  risico’s” van het miljardenproject. Tegenstanders vinden  echter dat de regering informatie achterhoudt. Sinds 2002 heeft het parlement duizenden vragen over de JSF gesteld, zo blijkt uit een inventarisatie.

Nederland neemt sinds 2002 deel aan de ontwikkeling van de JSF, die steeds duurder is geworden. Begin december meldde  Defensie dat het budget voor 85 toestellen 1,4 miljard meer dan  begroot zou worden. Nieuwe kostenstijgingen worden verwacht.

Lees het volledige artikel vanmiddag de papieren krant of na half vier in de digitale editie.