China pakt corruptie aan

China heeft aangekondigd harder te gaan optreden tegen corruptie. China verspreidde vandaag voor het eerst in haar geschiedenis een witboek met plannen voor de bestrijding van omkoping.

“Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen”, reageert NRC-correspondent Oscar Garschagen vanuit Shanghai.

“Corruptie is in China een grote bron van onrust onder de bevolking. De politieke leiding begrijpt goed dat corruptie gezagsondermijnend werkt en wil het aanpakken. Of dat met de publicatie van dit witboek gaat lukken is de vraag. Corruptie is wijdverbreid en lastig te bestrijden.”

Wat is de rol van de communistische partij?

“De communistische partij speelt zo’n cruciale rol in China, dat de partijfunctionarissen overal waar ze komen verwend worden. De partij heeft in totaal zeventig miljoen leden, waarvan er jaarlijks ongeveer negentigduizend - in alle rangen en standen - op een of andere manier bestraft worden. Omdat ze maîtresses, huizen of dure auto’s erop na houden bijvoorbeeld. Die straffen lopen uiteen van ontslag of schorsing tot dood door ophanging.”

Rechterlijke macht versterken
China zegt daarnaast vooral de rechterlijke macht te willen versterken. “Omdat de relevante mechanismen en systemen nog steeds niet compleet zijn, blijft corruptie bestaan, waarbij het in sommige gevallen om grote sommen geld gaat,” zo staat in het overheidsdocument beschreven. Schendingen van de wet en discipline blijven vaak geheim.

Het versterken van de rechterlijke macht moet met een korrel zout worden genomen, licht Garschagen toe. De Chinese rechterlijke macht is immers niet onafhankelijk en bestaat uit politieke benoemingen.

Corruptiemeter
China scoort 3,5 op de corruptiemeter op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 sterk corrupt en 10 ‘schoon’ is. Zie hier de wereldkaart met de corruptieindex voor 2010 van Transparency International.

Beeld: Transparency InternationalBeeld: Transparency International