‘Arrestatie twaalf Somaliërs was gerechtvaardigd’

De arrestatie van twaalf Somaliërs, afgelopen Kerstavond, was gerechtvaardigd. Dat  zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Erik Akerboom vandaag in een vraaggesprek  met NRC Handelsblad. “Er was sprake van  heel concrete en acute dreiging”, aldus Akerboom. “Dan kun je niet anders dan ingrijpen.”

Akerboom verdedigt ook de manier waarop de Somaliërs werden aangehouden. Het arrestatieteam ging door het plafond naar binnen en liet een spoor van vernieling achter.

“Het was pikkedonker en het  arrestatieteam moest snel opereren. Dan is er geen tijd om van iedereen de identiteit vast te stellen. Dan neemt de politie  het zekere  voor het onzekere en arresteert ze iedereen van wie ze denkt dat die betrokken is”, aldus Akerboom.

Dat negen Somaliërs ten onrechte zijn aangehouden, noemt Akerboom “heel vervelend”. Maar er zijn nog drie verdachten, benadrukt  hij:

“Het onderzoek is in volle  gang. De diensten doen hun werk: na de haast die de afgelopen dagen  is betracht, moeten zij nu alle benodigde informatie verzamelen. Daar is tijd voor nodig.”

Elf verdachten vrijgelaten
Er stonden vier namen op het lijstje van de AIVD en er werden twaalf Somaliërs gearresteerd. Elf verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Lees hier het hele interview dat NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam met Erik Akerboom had.