Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

AEX-beursindex breekt jaarrecord

De AEX-index van de Amsterdamse beurs heeft vanochtend de hoogste stand van 2010 bereikt.

De hoofdgraadmeter bereikte vanochtend een stand van 358,26 punten, 0,03 punt boven het eerdere jaarrecord uit april. Kort voor het middaguur was de AEX alweer iets weggezakt tot 358,06 punten. Dit betekende een dagwinst van 0,4 procent.

De MidKap-index won 0,2 procent tot 634,84 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,4 en 0,6 procent omhoog. De Londense beurs daalde 0,2 procent.

Geen angst meer, maar optimisme
De beurs is optimistisch. De angst voor een dubbele dip is weg, aldus economie-redacteur Steven Derix in de zaterdagkrant van afgelopen weekend. De kredietcrisis zit nog vers in het geheugen, maar nu - twee jaar na de val van Lehman Brothers - lijkt de economie definitief aan de beterende hand. De afgelopen weken zijn toonaangevende indices in Europa en de VS bezig geweest met een gestage opmars.

Derix sprak met analist Tom Muller van Theodoor Gilissen, die positief gestemd is over het herstel van de economie:

“De angst voor de dubbele dip is echt naar de achtergrond verdwenen”, zegt Muller. “De laatste weken hebben we goede economische cijfers gezien in de VS, maar ook in Duitsland. En de EU is in staat gebleken de zwakke landen in de Eurozone te hulp te schieten.”

Tom Muller verwacht dat de AEX verder stijgt in het begin van het nieuwe jaar. “De stemming is positief. En aan het begin van het jaar komt er bij de pensioenfondsen – grote beleggers – altijd geld vrij.”

Beeld: euronext.nlBeeld: euronext.nl