‘Aanslag op krant Mohammed-cartoons verijdeld’

Picture taken on December 29, 2010 of the building which houses the Jyllands-Posten newspaper in Copenhagen. The Danish intelligence agency PET said today it had arrested four men suspected of preparing a terror attack against the Danish daily Jyllands-Posten, which published the caricatures of the Prophet Mohammed. A spokeswoman for Swedish intelligence agency Saepo said a fifth man had been arrested in Sweden in connection with the same terror plot. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / Martin Sylvest Andersen ***DENMARK OUT***
Picture taken on December 29, 2010 of the building which houses the Jyllands-Posten newspaper in Copenhagen. The Danish intelligence agency PET said today it had arrested four men suspected of preparing a terror attack against the Danish daily Jyllands-Posten, which published the caricatures of the Prophet Mohammed. A spokeswoman for Swedish intelligence agency Saepo said a fifth man had been arrested in Sweden in connection with the same terror plot. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / Martin Sylvest Andersen ***DENMARK OUT*** Kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. Foto AFP / Martin Sylvest Andersen

Zweden en Denemarken hebben in een gezamenlijke politieactie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze stonden op het punt een aanslag te plegen op een kantoor van de Deense krant Jyllands-Posten in Kopenhagen. Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) vandaag naar buiten gebracht.

Jyllands-Posten plaatste in 2005 cartoons van Kurt Westergaard waarin de profeet Mohammed afgebeeld werd met een bom. Dit leidde tot dagenlange gewelddadige protesten in islamitische landen.

‘Zoveel mogelijk mensen doden’
Volgens de veiligheidsdiensten waren de vier mannen die in Denemarken gearresteerd zijn van plan om een kantoor van de krant te bestormen met vuurwapens. “Ze wilden zo veel mogelijk mensen vermoorden,” aldus Jakob Scharf van de Deense veiligheidsdient PET.

‘Militante moslims’
De verdachten zijn volgens Scharf “militante islamisten”, die banden onderhouden met “internationale terreurnetwerken”. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker. In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Drie verdachten waren met een huurauto vanuit Stockholm naar Kopenhagen gereden, alwaar ze vanochtend opgepakt werden.

Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien.

Streng  beveiligd
Het hoofdkantoor van Jyllands-Posten in Visby, vlakbij de stad Aarhus, was door de herhaaldelijke bedreigingen al streng beveiligd met een hek van een kilometer lang en 2,5 meter hoog. In het pand in Kopenhagen dat doelwit zou zijn van de aanval door de vandaag opgepakte verdachten huist ook de Deense krant Politiken.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard werd zelf op Nieuwjaarsdag dit jaar aangevallen door een 28-jarige Somalische man die met een bijl zijn woning binnendrong. Westergaard kon zich tijdig in veiligheid brengen. Volgens de Deense inlichtingendienst had de aanvaller banden met de Somalische radicaal-islamitische beweging Al-Shabaab.