Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zeventien doden bij nieuwe drone-aanval Pakistan

**CORRECTS DATE OF STATEMENT BY EUROPEAN OFFICIALS** FILE - In this Jan. 31, 2010 file photo, a U.S. Predator drone flies over the moon above Kandahar Air Field, southern Afghanistan. European security officials said Wednesday Sept. 29, 2010, a terror plot to wage Mumbai-style shooting sprees or other low-budget attacks in Britain, France and Germany is still active and that sites in Pakistan _ where the threat was intercepted _ are being targeted for al-Qaida operatives. The Obama administration intensified the use of drone-fired missiles in Pakistan's border area, but this month there have been at least 21 attacks _ more than double the highest number fired in any other single month. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)
**CORRECTS DATE OF STATEMENT BY EUROPEAN OFFICIALS** FILE - In this Jan. 31, 2010 file photo, a U.S. Predator drone flies over the moon above Kandahar Air Field, southern Afghanistan. European security officials said Wednesday Sept. 29, 2010, a terror plot to wage Mumbai-style shooting sprees or other low-budget attacks in Britain, France and Germany is still active and that sites in Pakistan _ where the threat was intercepted _ are being targeted for al-Qaida operatives. The Obama administration intensified the use of drone-fired missiles in Pakistan's border area, but this month there have been at least 21 attacks _ more than double the highest number fired in any other single month. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File) Een archieffoto van een Amerikaanse Predator, een drone. Foto AP / Kirsty Wigglesworth

De VS hebben vandaag nieuwe raketaanvallen uitgevoerd op personen in Pakistan. Daarbij kwamen zeventien mensen om. Een anonieme Pakistaanse bron zegt tegen AP dat er wellicht burgers zijn omgekomen. Gisteren kwamen bij aanvallen achttien mensen om.

Volgens persbureau AP zijn er vandaag drie Amerikaanse aanvallen geweest met onbemande vliegtuigjes, de zogenoemde drones. De eerste raakte een huis in Noord-Waziristan. De twee opvolgende aanvallen doodde vooral mensen die de lichamen kwamen ophalen van bij de eerste aanval omgekomen personen. Daarbij zouden wellicht burgers omgekomen zijn.

De Verenigde Staten lijken met een eindejaarsoffensief bezig, dat een jaar afsluit waarin een recordaantal drone-aanvallen zijn uitgevoerd. De teller staat nu rond de 115, wat meer dan het dubbele is van het aantal van vorig jaar.

Pakistanen demonstreerden eerder deze maand tegen de Amerikaanse aanvallen. Foto AP / B.K. BangashPakistanen demonstreerden eerder deze maand tegen de Amerikaanse aanvallen. Foto AP / B.K. Bangash

Afspraak tussen Pakistan en VS
Ook deze aanval is officieel door Pakistan veroordeeld. NRC-correspondent Wim Brummelman zegt dat dit deel uitmaakt van een afspraak tussen de VS en Pakistan.

“De VS en Pakistan hebben een stilzwijgende overeenkomst dat de Amerikanen drone-aanvallen mogen uitvoeren, en dat Pakistan ze vervolgens en plein public veroordeelt. Dat is enkel voor een binnenlands publiek, want er bestaat een hoop haat tegen de Amerikaanse aanvallen. Logisch, want de Talibaan beweren steevast dat er veel burgerslachtoffers vallen. Er zullen ook best burgers bij omkomen, maar dat komt weer omdat Talibaan en Al-Qaeda zich juist om die reden tussen de bevolking ophouden.”