Politiechef op non-actief na tweede ongelukkige twitterbericht

De politiechef Gerda Dijksman van het disctrict Zuidwest-Drenthe is door haar korpschef op non-actief gesteld na een voorbarig twitterbericht. Toen op Eerste Kerstdag twee mensen dood gevonden werden in een woning in Meppel, twitterde Dijksman alias @grotedame om half twee ‘s nachts dat het ‘vast om huiselijk geweld’ ging. Later werd bekend dat de doodsoorzaak hoogstwaarschijnlijk koolmonoxidevergiftiging was, waarop Dijksman haar commentaar introk.

De korpsleiding ‘betreurt‘ de tweet, ‘waarbij mogelijk inbreuk is gemaakt op de integriteit van deze slachtoffers en nabestaanden zijn gekwetst’. Er volgt nu een intern onderzoek van vier weken of er inderdaad sprake is van ‘ernstig plichtsverzuim’.

Het was niet de eerste ongelukkige tweet van Dijksman. Op 31 augustus noemde ze de PVV ‘fascistisch‘. Dat kwam haar op een reprimande van de korpsbeheerder van de Drentse politie te staan.

Dijksman zat van 1994 tot en met 1996 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Ze verliet de fractie wegens de ‘zielloosheid’ in de partijcultuur. ,,Er is geen vuur, geen spiritualiteit”, zei ze destijds in een toelichtend interview.