Pechtold: ‘eenzame’ D66 niet samen met GL, PvdA en SP

Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 ziet zijn partij niet fuseren met GroenLinks, PvdA en SP. Eerder nog zullen CDA en VVD “onder het juk van Wilders” samengaan, zegt hij vanmiddag in een groot interview met NRC Handelsblad.

Pechtold zegt in het vraaggesprek met politiek-redacteur Pieter van Os dat hij in de Kamer meer moeite heeft met “al die meewaaiende VVD’ers en CDA’ers dan met de PVV’ers”.

De leider van D66 vindt veel van wat de PVV beweert, abject. “Maar het is ook van a tot z overdacht. Gedreven ook, op het hysterische af, maar evenzogoed gemeend. Kom daar nog maar eens om bij VVD en CDA. Iedereen wil van me weten wat ik denk van alle bewegingen in de oppositie. Nou, ik vraag me eerder af of VVD en CDA niet een partij willen vormen. Gezellig samen onder het juk van Wilders.”

Pechtold is niet zonder meer voor krachtenbundeling van oppositiepartijen. Hij zegt waar mogelijk te willen samenwerken, maar samenklonteren? Nee.

De gedachte dat als drie partijen samen een meerderheid vormen, de overige partijen moeten samengaan, vind ik getuigen van intellectuele armoede. (…) De regering is op belangrijke punten conservatief. Maar de oppositie ook. (…) In de huidige politiek van samenklontering op de flanken bevinden wij ons eenzaam in het progressieve midden.”

Geen politieke hergroepering
De fractievoorzitter van D66 is niet van plan de PVV-kiezers voor zich te winnen door ze naar de mond te praten. In zijn ogen is er maar één mogelijkheid: “Laten zien dat je eigen verhaal beter is. Daarom ben ik niet bezig met politieke hergroepering, maar met investeren in dat eigen verhaal.”