Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

OM pakte vrijdag meer Somaliërs op dan AIVD wilde

De AIVD onderzocht al enige tijd terroristische dreiging van Somaliërs in Nederland. De inlichtendienst gaf daarop de namen van vier personen aan het OM. “Het is heel vervelend dat er meer mensen zijn aangehouden, maar het kon niet anders”, zegt de directeur van de AIVD vandaag over de twaalf arrestaties van afgelopen vrijdag.

Tijdens de invallen was er geen tijd om uit te zoeken of andere aanwezigen wellicht niks met de terreurdreiging te maken hadden. Op één na zijn ze alleen weer vrijgelaten. Wil van Gemert, directeur binnenlandse veiligheid van de AIVD, zegt vandaag dat het niet helder is geworden wat het doelwit van de gevreesde aanslag was. Tijdens het onderzoek kreeg de AIVD aanwijzingen dat op 24 of 25 december een aanslag ergens in Nederland gepleegd zou worden.

Veiligheid voor alles
Dat er weinig tijd is om alles tot op de bodem uit te zoeken, kan niet altijd worden voorkomen, legt Van Gemert uit. “Op een gegeven moment besluit je dat de veiligheid voor alles gaat en dat het OM en de politie een dreiging moeten wegnemen. Er is dan geen tijd om uitputtend bewijs te verzamelen, maar je kunt geen halve maatregelen treffen.”