Moskou haalt uit naar Westen in zaak-Chodorkovski

Rusland haalt vandaag uit naar critici van de veroordeling van olietycoon Michail Chodorkovski. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou spreekt over “onacceptabele” buitenlandse druk op de Russische justitie. Europese landen en de Verenigde Staten uitten gisteren na de veroordeling scherpe kritiek.

‘Moskou’ is not amused en “verwacht dat iedereen zich met zijn eigen zaken bemoeit, zowel thuis als in de internationale arena”. Volgens het ministerie zijn beweringen over “een soort selectieve rechtspleging” ongegrond. De toon van de verklaring is ongebruikelijk scherp.

Politiek proces
De Amerikaanse minister van BuZa, Hillary Clinton, zei dat de veroordeling doet vermoeden dat politieke overwegingen de rechtsgang overschaduwen. Duitsland sprak over een stap terug in de modernisering van Rusland.

Volgens Chodorkovski, maar ook volgens talloze waarnemers in binnen- en buitenland, is sprake van een politiek proces, omdat de zakenman in ongenade is gevallen bij de almachtige staatsman Poetin. Chodorkovski haalde zich Poetins woede op de hals door een oppositiepartij financieel te steunen. Poetin eiste deze maand op televisie dat Chodorkovski weer zou worden veroordeeld, wat hem op opvallende kritiek van president Medvedev kwam te staan.