Minder journalisten gedood in 2010

Rotterdam, 28 dec. In het afgelopen jaar werden wereldwijd 105 journalisten gedood tijdens het werk. Dat zijn er zeventien minder dan in 2009. In 2008 sneefden nog 91 journalisten. Zo meldt Press Emblem Campaign te Genève. De actiegroep noemt de hoge sterfte onder journalisten „een epidemie zonder geneesmiddel”.

Mexico en Pakistan waren dit jaar de gevaarlijkste landen om te werken als verslaggever. In de Mexicaanse drugsoorlog werden veertien journalisten vermoord. In de Pakistaanse grensstreek bij Afghanistan, waar een burgeroorlog aan de gang is, stierven er ook veertien.

Verder in de top-10 van gevaarlijkste landen: Honduras (9), Irak (8), de Filippijnen (6), Rusland (5), Colombia (4), en Brazilië (4). Terugblikkend op de afgelopen vijf jaar telde de groep 529 gedode journalisten. In die periode was Irak het gevaarlijkste land. Press Emblem Campaign roept op tot betere bescherming van journalisten. (NRC)