Marianne Timmer stopt per direct met schaatsen

Timmer wint onverwacht Olympisch goud in Turijn 2006. Foto AP/Dusan Vranic.

Marianne Timmer heeft dinsdag per direct haar imposante schaatscarrière beëindigd. De schaatsster verliet gisteren de NK sprint waardoor plaatsing voor internationale wedstrijden onzeker werd. Timmer neemt met pijn in haar hart afscheid van het schaatsen. “Ik heb passie en liefde voor deze sport, dan is afscheid nemen altijd zwaar”, zo zei ze dinsdag bij de NK sprint in Thialf.

‘Hier pas ik voor’
De drievoudig olympisch kampioene had in aanloop naar de NK griep. De rijdster van Team Liga deed maandag nog wel mee aan de 500 meter, maar dat was tegen beter weten in, zo zei ze na afloop. Ze meldde zich daarna af voor het vervolg van het toernooi. Omdat het evenement ook een selectiewedstrijd was, was het onzeker of Timmer dit seizoen nog in actie kon komen. “Ik heb me in mijn loopbaan overal altijd op eigen kracht voor geplaatst. Voor het vervolg van dit seizoen zou ik weer afhankelijk zijn van een commissie. Dat wil ik niet, daar pas ik voor. Het is mooi geweest zo.”

Timmer (36) werd in haar loopbaan driemaal olympisch kampioene. In 1998 won ze in Nagano goud op de 1000 en 1500 meter. Acht jaar later kroonde ze zich bij de Winterspelen van Turijn wederom tot de beste, op de 1000 meter. In 2004 slaagde ze er tot op heden als enige Nederlandse vrouw in de wereldtitel sprint te veroveren.

Afscheid in Inzell
De schaatsdiva wilde aanvankelijk afscheid nemen bij de Winterspelen van Vancouver, maar ze wist zich door een enkelblessure - die ze in november 2009 opliep - niet te plaatsen voor dat evenement. Daarop besloot Timmer haar loopbaan met een jaar te verlengen en wilde ze afscheid nemen bij de WK afstanden in Inzell komende maart.

Timmer gisteren direct na haar laatste race. Foto NRC/Bas CzerwinskiTimmer gisteren direct na haar laatste race. Foto NRC/Bas Czerwinski

Door haar matige optreden bij de NK sprint - op de eerste 500 meter werd ze slechts veertiende - werd het onzeker of Timmer zich nog wel kon plaatsen voor de WK afstanden. Timmer verliet na die 500 meter via de achteruitgang Thialf en besloot vervolgens een dag later per direct de handdoek te werpen.

Een video-overzicht van Timmers omvangrijke carrière door de NOS: