Manifestatie van oppositie

Een groot deel van de oppositie zal zich op 16 januari samen tegen het kabinetsbeleid uitspreken. Het gezamenlijke optreden past in het eerder aangekondigde streven van vooral PvdA en GroenLinks naar meer politieke samenwerking tussen oppositiepartijen. De PvdA, de grootste oppositiepartij, organiseert die dag in Amsterdam de manifestatie ‘Een nieuw jaar, een ander Nederland’. Naast PvdA-leider Cohen zullen ook SP-leider Roemer en GroenLinks-leider Sap aanwezig zijn. D66 doet ook mee, nog niet duidelijk is of partijleider Pechtold ook komt. De ChristenUnie doet niet mee, omdat de manifestatie op een zondag valt. Bovendien verklaarde CU-partijleider Rouvoet gisteren dat hij zich „niet [wil] laten inlijven in het links-progressieve blok.” Volgens Cohen heeft hij enthousiaste reacties gekregen van vakbonden, kerkelijke organisaties en organisaties voor ontwikkelingssamenwerking. (NRC)