Het Nieuwe Werken: hip maar gevaarlijk

Het Nieuwe Werken: dé arbeidsmarkthype van 2010, schrijft economie-redacteur Patricia Veldhuis vandaag in NRC Handelsblad. Zelf bepalen waar en wanneer je je uren maakt: lekker flexibel! Maar het fenomeen is ook gevaarlijk.

Voorstanders van het nieuwe werken vinden het ideaal. Privé en werk zijn makkelijker te combineren en files worden vermeden. Nu nog hip, maar het stuk in NRC Handelsblad stelt de prognose dat deze manier van werken over vijf jaar helemaal is ingeburgerd.

Het nieuwe werken heeft echter het gevaar van grenzeloosheid in zich. Dat stelt bedrijfskundige Pascale Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen in het artikel. “Je kunt immers altijd werken. Het houdt niet op om vijf uur en niet iedereen kan daar even goed tegen.” De specialiste in telewerken wijst er op dat het nieuwe werken te maken heeft met verantwoordelijkheid, vrijheid en autonomie. “Wat dat betreft is het nieuwe werken vooral geschikt voor mensen die zelfredzaam zijn. Een grote groep werknemers is dat echter niet.”

Thuiswerkers vaker in de knoop
Recent onderzoek van TNO wijst uit dat mensen die regelmatig thuis- of telewerken vaker met hun tijd in de knel komen dan de traditionele werknemer. Overigens lijdt dit bij hen níet tot meer gezondheidsklachten. Ze hebben niet vaker last van een burnout. Ook het ziekteverzuim is even hoog als bij ‘gewone’ werknemers.