‘Gbagbo staat open voor onderhandelingen’

Gbagbo (links) met Pedro Pires, president van Kaapverdië, voor het overleg van vandaag.
Gbagbo (links) met Pedro Pires, president van Kaapverdië, voor het overleg van vandaag. Foto AFP / Sia Kambou

De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo lijkt open te staan voor onderhandelingen. Een naaste medewerker verklaarde vandaag “diplomatie een kans te willen geven”. Een aangekondigde pro-Gbagbo-betoging die voor morgen gepland stond, wordt daarom voor onbepaalde tijd opgeschort.

De presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië bezoeken Gbagbo vandaag om te onderhandelen over zijn vertrek. Volgens hen zijn er twee opties: hij vertrekt of hij wordt afgezet.

Het is nog erg vroeg om te concluderen dat Gbagbo nu bereid is af te treden, stelt buitenlandredacteur Mark Schenkel.

“Er moet nog maar blijken of dit niet alleen maar een manier is om tijd te rekken. Over zijn bereidheid daadwerkelijk af te treden moet je zeer sceptisch zijn. Het zou erg dom zijn om de onderhandelaars meteen de deur te wijzen.”

Wel kan hij mogelijk in een ander land asiel krijgen; een tactiek om hem voor het oog waardig en vreedzaam af te laten treden.

“Dat is een beproefde methode, zodat hij zeker weet dat hij ergens veilig is. Het kan een onderdeel van de deal zijn hem elders asiel aan te bieden. In Ivoorkust dreigt uiteraard vervolging, of erger.”

Alassane Ouattara won eind vorige maand de presidentsverkiezingen in Ivoorkust, maar Gbagbo weigert af te treden. Bij politiek geweld tussen aanhangers van Ouattara en het leger (dat Gbagbo steunt) vielen inmiddels al 170 doden. Grote stakingen na een oproep van Ouattara legden vandaag het openbaar vervoer in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, plat.

Waarnemers vrezen voor een burgeroorlog. De VN heeft inmiddels 9.000 militairen in het West-Afrikaanse land gestationeerd.