Fotoredactie NRC kiest dé tien internationale foto’s van 2010

Een demonstratie in Athene op 5 maart 2010.
Een demonstratie in Athene op 5 maart 2010. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

Tot het einde van het jaar selecteert de fotoredactie van NRC de meest bijzondere foto’s van 2010.

We vroegen fotoredacteur Evert Hermans dé tien foto’s uit het internationale aanbod van het afgelopen jaar te kiezen. ,,Niet echt een eerlijke opdracht”, aldus Hermans, ,,want elke dag bereiken enkele duizenden foto’s onze fotodesk.” Maar bij dezen toch een voorzichtige poging:

Sarkozy en Obama op een persconferentie in het Witte Huis op 30 maart 2010 Foto AFP / Saul LoebSarkozy en Obama op een persconferentie in het Witte Huis op 30 maart 2010 Foto AFP / Saul Loeb

Ik kan me vooralsnog geen jaaroverzicht voorstellen zonder Barack Obama. En dat zal zo nog wel enige jaren duren. Bij deze foto lijkt het alsof de Franse President Sarkozy zich mee in dit overzicht wil wringen. Dat probeert hij wel meer en een beetje overal. Beeld je dit duo in, al rennend door de gangen van het Witte Huis, een scene die beide heren iets heel menselijks en kwetsbaars geeft. Vaak heeft mijn keuze van foto’s met kwetsbaarheid te maken. En nog meer met inbeelding.

,,De foto’s van de tweejarige Dhoal en van een Amerikaanse soldaat in Afghanistan vragen nog meer van je inlevingsvermogen”, zegt Hermans.

Dhoal is twee jaar oud en ondervoed. Deze foto is genomen in Soedan op 10 april 2010. Foto AFP / Roberto Schmidt Dhoal is twee jaar oud en ondervoed. Deze foto is genomen in Soedan op 10 april 2010. Foto AFP / Roberto Schmidt

Je ziet het silhouet van een Afrikaans jongetje, bestookt door vliegen. Maar je beseft dat er veel meer aan de hand is. Dhoal woont in het Sudanese Akobo, door hulpverleners uitgeroepen tot de meest ‘ondervoede’ plek op aarde. Je ziet de ellende en honger in deze foto.

Een Amerikaanse soldaat tijdens een vuurgevecht op 11 september 2010. Foto AFP / Patrick BazEen Amerikaanse soldaat tijdens een vuurgevecht op 11 september 2010. Foto AFP / Patrick Baz

Een stofwolk, een ‘stukje’ Amerikaanse militair, een AT-4 en een regen van kogelhulzen in één plaatje, een prachtige foto, een beetje vaag , maar dat wil je zo houden. Je wil vooral niet weten waar die kogels ingeslagen zijn en of ze slachtoffers gemaakt hebben. Het mysterie maakt deze foto nog aangrijpender

Foto genomen op 1 december 2010. Foto AP / Carlos JassoFoto genomen op 1 december 2010. Foto AP / Carlos Jasso

Een laatste foto die tot de verbeelding spreekt is er een van één van de zoveelste Mexicaanse drugsdode. Deze jongen is neergeschoten terwijl hij lekker weggezakt zat in zijn zetel. Het lijkt alsof de dood zachter aankomt als je in je luie stoel zit.

Een demonstratie in Athene op 5 maart 2010. Foto AFP / Angelos TzortzinisEen demonstratie in Athene op 5 maart 2010. Foto AFP / Angelos Tzortzinis

2010 was onder andere het jaar van de economische crisis. Een thema dat niet makkelijk in beeld te brengen is. Gelukkig wordt er af en toe gestaakt en levert het ons soms pareltjes op zoals deze demonstrant in Athene.

De mijn- en de olierampen van het jaar:

Een kamp voor de familieleden van de gestrande mijnwerkers. Foto Ivan AlvaradoEen kamp voor de familieleden van de gestrande mijnwerkers. Foto Ivan Alvarado

De hele wereld leefde mee met de opgesloten mijnwerkers in Chili. Op de foto zie je het woonkamp van de familieleden vlak bij de mijnsite. De kleurige tentjes zorgen voor een mooie esthetische compositie. Maar het is toch het verhaal achter de foto die deze zo bijzonder maakt, net zoals bij de olieramp:

Drie garnaalvissers vissen olie op. Foto AP / Eric GayDrie garnaalvissers vissen olie op. Foto AP / Eric Gay

Een hele mooie compositie, drie garnaalvissers die olie ruimen, maar het besef dat hier één van de grootste olierampen achter schuil gaat, geeft het beeld een extra dimensie.

Kinderen verzamelen hun bezittingen na een brand in Manila op 27 augustus. Foto AFP / Noel CelisKinderen verzamelen hun bezittingen na een brand in Manila op 27 augustus. Foto AFP / Noel Celis

Een zwangere vrouw aan de crack in Sao Paulo op 27 maart 2010. Foto Reuters / Fernando DonasciEen zwangere vrouw aan de crack in Sao Paulo op 27 maart 2010. Foto Reuters / Fernando Donasci

Soms hoeven de verhalen niet zo heel groot te zijn. Een brand in Manila en drugverslaafden in Sao Paolo vallen misschien niet onder het kopje wereldnieuws maar leverden afgelopen jaar wel foto’s op die beklijven.

Een jongen in de straten van Havana op 19 juli 2010. Foto Reuters / Desmond BoylanEen jongen in de straten van Havana op 19 juli 2010. Foto Reuters / Desmond Boylan

Laat ik het overzicht maar eindigen met een blije foto. Het licht en de kleuren maken deze foto heel bijzonder. Een jongen danst in de straten van Havana. De regen deert hem niet. Wat er verder aan de hand is weet ik eigenlijk niet, wil ik eigenlijk niet eens weten. Gewoon een mooi moment. Hopelijk levert 2011 veel van zulke foto’s op.